ЗВІТ ПРО СТАН ВИХОВНОЇ РОБОТИ КАФЕДРИ ІПМП

(станом на квітень 2018 року)

(Відповідальна: ст. викл. Гладир Я.С.)

У вересні кафедрою ІПМП було анонсовано потужний план виховної роботи – заплановано проведення 59-ти виховних заходів.

Загалом план виховної роботи  на 2017-2018 роки передбачав три напрямки: виховна робота кураторів гр. ПО (ПН); виховна робота з іноземними студентами та індивідуальні виховні заходи кожного окремого викладача кафедри.

Станом 1 квітня згідно інформації, наданої викладачами, із запланованих 41 заходу виконано 38 і 3 відтерміновано (А. Савченко, Т. Сулима, С. Хоцкіна).

 

Певні зміни у плані виховної роботи відбулися у зв’язку із поточною зміною складу викладачів. Крім того, протягом 1 семестру у ході  деяких виховних заходів змінювався склад виконавців. Зокрема, до виховних заходів, присвячених Дню української писемності та мови долучилася Л. Козак; традиційний ректорський прийом для іноземних студентів було організовано і проведено Л. Кругленко; проте, у складі виконавців можна назвати викладачів, які готували виступи іноземців (Т. Мелкумова, Я. Гладир, Г. Січкар, Н. Кравцова, І. Ланова).

Щодо виховної роботи з іноземними студентами, то хід цього процесу особисто контролює Н. Суховенко. Деякі заплановані заходи було виконано частково, наприклад, у традиційних новорічних екскурсіях узяли участь не всі групи підготовчого відділення у зв’язку із відсутністю такої можливості. Решта екскурсій  заплановано на травень, коли погодні умови вже кращі.

Усі інші види виховної роботи (ведення документації, регулярне відвідування гуртожитків, де мешкають студенти, виховні бесіди зі студентами, допомога у проблемних ситуаціях, систематичний контакт з контрактерами тощо) сумлінно й належно виконуються як кураторами груп іноземних студентів (цього року це Я. Гладир, Г. Січкар, Н. Кравцова, Т. Мелкумова), так і викладачами, які працюють з іноземними студентами (І. Ланова, Н. Суховенко).

Слід зауважити, що вказаний період відзначився потужними  додатковими виховними заходами, здебільшого презентованими історичною секцією. Так, Ю. Фасольняк провів загальнофакультетський університетський захід «Полум’я скорботи: ушанування пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 рр.»; В. Стецкевич, Ю. Фасольняк О. Кадол систематично ведуть тематичні інформаційні бесіди зі студентами, присвячені пам’ятним датам і подіям: («Національні й державні символи України», «День української армії», «День Соборності українських земель» «День визволення Кривого Рогу» тощо); В. Стецкевич та Ю. Фасольняк узяли участь в організації виставки міськвиконкому «Із досвіду роботи навчального закладу з національно-патріотичного виховання».

Крім того, кафедрою та Я. Гладир (як координатором від кафедри) разом із бібліотекою університету 5 грудня 2017 р. організовано й проведено один із масштабних виховних заходів – літературний вечір «Земний кругообіг любові» (творча зустріч із криворізькою поетесою Інною Доленник). Варто відзначити, що саме цього року літературний вечір уперше пройшов у широкому загальноуніверситетському форматі, до якого залучено студентів усіх факультетів, викладачів кафедри.

Я. Гладир як відповідальна за виховну роботу склала план виховної роботи кафедри, здійснила його аналіз та склала звіт про поточне  виконання;  координувала та організовувала такі потужні заходи, як: проведення першого етапу VІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді ім. Тараса Шевченка, творчу зустріч із Інною Доленник, загальноуніверситетський захід до Дня рідної мови (підготувала 8 доповідей студентів, організувала проведення та репетиції, розробила сценарій, виконувала обов’язки ведучої, організувала запрошення гостей, підібрала презентації, ілюстрації до виступів студентів тощо). Крім того, подала три інформаційні статті (та зробила фотозвіти доступними технічними засобами) щодо цих заходів на сайт університету й кафедри. Провела кілька виховних бесід, присвячених пам’ятним датам, у групі КН-15.  

Звіти кураторів груп ПН (ПО) (О. Пасічної, С. Хоцкіної, В. Ткачук, N. Мелкумової, А. Савченко) регулярно заслуховуються під час засідань кафедри ІПМП. З кожним із кураторів (як і викладачів) було обговорено стан виконання плану виховної роботи та внесено відповідну інформацію до звіту.

Отже, згідно наданої викладачами інформації, план виховної роботи на групах ПН (ПО) виконується на належному рівні, куратори сумлінно ставляться до своїх обов’язків, систематично відвідують гуртожитки, проводять виховні бесіди, бесіди з батьками (дехто, як О. Пасічна, навіть удається до «екстраординарних» заходів – наприклад, письмове підтвердження батьків щодо отримання ними інформації про стан навчання дитини); здійснюють контроль за успішністю студентів; вчасно інформують кафедру та батьків щодо академічних заборгованостей; проводять комплексні заходи щодо запобігання та ліквідації академічних заборгованостей; здійснюють культурно-мистецькі екскурсії тощо.  І студенти груп ПН (ПО), і куратори беруть активну участь у кафедральних, факультетських та загальноуніверситетських заходах.

Варто окремо відзначити, що всі куратори, а особливо А. Савченко, С. Хоцкіна, Т. Мелкумова ніколи не лишаються осторонь, за найпершої потреби готують студентські виступи, пропонують номери художньої самодіяльності, надають допомогу в організації заходів.

Індивідульні виховні заходи згідно плану виховної роботи здійснюють О. Тарасова, В. Ткачук, Т.Сулима, Я. Гладир, І. Ланова, Н. Суховенко, В. Зінченко.

Викладачі кафедри відзначилися й під час планових святкових чергувань (так, на цьогорічне 1 січня 2018 р. в університетському гуртожитку чергував О. Кадол).

Під керівництвом Н. Суховенко іноземні студенти взяли участь у фотосесії до Шевченківських днів, які традиційно вшановуються в нашому університеті.

Викладачі кафедри О. Пасічна та Т. Мелкумова цього року брали участь у передачах ТРК «Рудана» (сюжети «Мова і мовний простір», «За знаннями – до України» тощо).

Оскільки 2018 рік оголошено Роком Державної мови в Україні, окрім уже проведених чотирьох заходів, які популяризують українську мову, у найближчих планах кафедри – видовищне вшанування Дня української писемності та мови (9 листопада).