День української писемності та мови

На підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі в консолідації українського суспільства державної мови Президент України Леонід Кучма видав Указ № 1241/97 від 6 листопада 1997р. «Про день української писемності та мови», який передбачав щорічне відзначення цього свята 9 листопада.

Мова – це скарбниця духовних надбань нації, досвіду співжиття, праці й творчості багатьох поколінь. Разом з тим мова – це і своєрідний оберіг звичаїв і традицій, запорука інтелектуального зростання та поступу народу в загальносвітовому житті.

У День української писемності та мови за традицією покладають квіти до пам’ятника Нестора Літописця, відзначають найкращих популяризаторів українського слова, заохочують видавництва, які випускають літературу українською мовою, стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Щорічна кількість учасників – понад 20 млн з 20 країн світу.

У цей день традиційно проводяться різні заходи в школах та вищих закладах освіти. Усі вони присвячені темі писемності та грамотності: учні та дорослі пишуть диктанти, проводять вікторини та олімпіади з української мови. Також на Українському радіо традиційно відбувається радіодиктант національної єдності. Цю акцію започатковано 2000 року.

У понеділок, 9 листопада 2015 року, міністр культури В’ячеслав Кириленко та низка діячів культури, мистецтва і шанувальників української мови взяли участь у Всеукраїнському радіодиктанті національної єдності, який писали в найбільшій аудиторії Київського національного університету. Цьогорічний диктант має на меті, окрім традиційного його написання, встановити в цей день радіомости з українцями в Австралії, Китаю, Польщі та Португалії. Це не лише перевірка знань української мови, а й заохочення до вживання, популяризації, захисту і сприяння розвитку державної мови.

Не залишився осторонь і Криворізький національний університет, де традиційно вже не один рік відзначається це свято. Старший викладач Ланова Ірина Вікторівна провела бесіди, присвячені Дню української писемності, в групах ЕЕ-15, МБ-15 та ІМ-15. Студенти групи ПН-12 (куратор Ланова І.В.) виготовили газету, присвячену вищезазначеній даті, і розмістили її на дошці оголошень біля деканату факультету інформаційних технологій.

11 листопада 2015 року доцент Савченко Алла Леонідівна в групах БД-15-1 та БД-15-2 провела бесіду «Єдиний скарб у тебе – рідна мова» до Дня української писемності та мови. Студенти пригадали найвизначніший твір Нестора Літописця «Повість временних літ». Студента групи БД-15-2 Олена Суганяка наголосила на тому, що не лише в день свята, а й щодня кожен громадянин нашої держави має пам’ятати: мова – найбільший скарб будь-якого народу.

День української писемності та мови – це не лише державне, а й церковне свято. Це свято на честь літописця Нестора, який уважається вчителем знаменитих Кирила і Мефодія – творців слов’янської азбуки і писемності. Саме цей аспект Дня української писемності та мови розглядався в групі МН-15. Бесіда «Нестор Літописець – батько української історії і словесності» була проведена 3 листопада 2015 р. Козак Людмилою Володимирівною разом з бібліотекарем Яцунок Мариною Петрівною. Студенти згадали Нестора Літописця як київського письменник-агіографа, автора Житій святих князів Бориса і Гліба та Феодосія Печерського, упорядника «Повісті врем’яних літ» та найосвіченішу людину Київської Русі кінця ХІ – початку ХП століття.

Під керівництвом кандидата філологічних наук, доцента кафедри інженерної педагогіки та мовної підготовки Козак Л.В. студенти нашого університету Гордій Денис (гр. СУА-13-2) і студентка Савонік Наталія (гр. МН-15) взяли участь у ХП Міжвузівській науково-практичній конференції «Актуальні проблеми лексикографії: історія, сучасний стан» до Дня української писемності та мови» в Запорізькому національному технічному університеті, яка відбулася 3 – 6 листопада 2015 р.

news-2 news-1

Переглядів: 898