ЗВІТ ПРО СТАН ВИХОВНОЇ РОБОТИ КАФЕДРИ ІПМП

(Відповідальна: ст. викл. Гладир Я.С.)

Станом на вересень кафедрою ІПМП було заплановано проведення 59 виховних заходів. На кінець поточного навчального року викладачами кафедри (згідно наданої звітної інформації) було проведено 75 відповідних заходів (див. табл. «Виконання плану виховної роботи каф. ІПМП за 2017-2018 н. р.»).

 

План виховної роботи  на 2017-2018 роки передбачав три напрямки:  а) виховна робота кураторів гр. ПО (ПН); б) виховна робота з іноземними студентами; в) індивідуальні виховні заходи викладачів кафедри.

Протягом року в процесі виконання плану відбулися певні зміни у зв’язку із поточною зміною складу викладачів кафедри. Так, виховні заходи, де мала взяти участь З. Бакум, було виконано в. о. завкафедри О. Тарасовою; протягом року до виховної роботи активно долучилися Г. Січкар та Н. Кравцова.

Із зазначених причин у низки заходів змінився склад виконавців. Так, до виховних заходів до Міжнародного дня грамотності, до Дня української писемності та до спільного із бібліотекою КНУ ознайомлення з новою літературою плідно долучилася В. Козак, виховну роботу зі студентами-іноземцями суттєво урізноманітнили Н. Кравцова та Г. Січкар. Традиційний ректорський прийом для іноземних студентів було організовано й проведено Л. Кругленко; проте, у складі виконавців можна відзначити викладачів, які готували виступи іноземців (Т. Мелкумова, Я. Гладир, Г. Січкар, Н. Кравцова, І. Ланова).

Загальну виховну роботу кафедри відчутно поглибила робота представників історичної секції. В. Стецкевич, О. Кадол, Ю. Фасольняк не лише підтримали виконання багатьох запланованих заходів (долучилися до традиційних інформативно-виховних бесід зі студентством щодо пам’ятних історичних дат: дня захисників України, дня Соборності, дня визволення Кривого Рогу, дня пам’яті та примирення тощо), але й провели окремі потужні виховні заходи, серед яких – презентація книги «Кривий Ріг: пам’ять міста 1941-1945» (В. Стецкевич), суспільно-громадські слухання та передача цієї книги бібліотекам міста (В. Стецкевич), масштабний захід «Полум’я скорботи: ушанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933» (Ю. Фасольняк).

Секція історії поклала на себе відповідальний обов’язок здійснювати національно-патріотичне виховання студентської молоді, що відобразилося в проведенні заходів такої актуальної для сьогодення спрямованості. Так, В. Стецкевич і Ю. Фасольняк узяли участь в організації виставки міськвиконкому «Із досвіду роботи навчального закладу з національно-патріотичного виховання» та ін. 

Виховну роботу з іноземними студентами очолює керівник підготовчого відділення Н. Суховенко. Виконавці цієї роботи – передусім куратори груп іноземних слухачів: Г. Січкар, Я. Гладир, Т. Мелкумова, Н. Кравцова. Звичайно, не лишаються осторонь й інші викладачі, які працюють із цим студентським контингентом. На виконавцях цієї ланки кафедральної роботи лежить неабияка відповідальність, адже виховна робота з новоприбулими іноземцями передбачає безпосередню учать у складних процесах соціокультурної та психологічної адаптації, які неодмінно супроводжують початкові етапи навчання іноземців в університеті.

Робота кураторів груп іноземних слухачів передбачає ведення документації по групі, постійний моніторинг успішності та якості адаптаційно-інтеграційних процесів, підтримання  зв’язків із контрактерами, регулярне передсвяткове відвідування гуртожитків та кімнат, де мешкають іноземці, проведення систематичних виховних бесід у групі, щорічне проведення ознайомлювальних екскурсій (екскурсії містом, екскурсії до Новорічних свят, екскурсії до травневих свят, екскурсії до Ботанічного саду, екскурсії до відомих на Криворіжжі кар’єрів  тощо), а також відвідування разом із групою та іншими викладачами міських культурних або спортивно-масових заходів.

Варто підкреслити, що проведені кафедрою виховні заходи за участю іноземних студентів відзначаються масштабністю, яскравістю, демонстрацією поваги до всіх світових націй (народів) та посиленим інтересом громадськості. Так, найпомітніший цьогорічний захід – Міжнародний день рідної мови – масштабне міжнаціональне свято, в якому, окрім українського студентства, узяли участь студенти з Алжиру, Марокко, Кот-Д’Івуару, Туркменістану, Камеруну та інших країн світу. Відповідальна за організацію та проведення – Я. Гладир, найактивнішу участь узяли О. Тарасова, Н. Суховенко, Т. Мелкумова, Г. Січкар, Н. Кравцова, А. Савченко, ін.

Не менш цікавим для слухачів підготовчого відділення для іноземних громадян було занурення в українські культурні традиції вшанування видатних постатей. Так, у межах оголошеного на Дніпропетровщині Року Олеся Гончара (2018) та до Дня філолога для студентів-іноземців у травні було проведено літературний екскурс, який передбачав ознайомлення із постаттю нашого видатного земляка. (Відповідальні – Н. Суховенко, Я. Гладир). Іншим урочистим заходом транскультурної  комунікації  стала можливість для студентів із Алжиру, Марокко та Камеруну розповісти про українського Кобзаря близьким на батьківщині за допомогою святкової фотосесії до Шевченківських днів (відповідальні – Н. Суховенко, Н. Кравцова).

Звіти кураторів груп ПН (ПО) (О.Пасічної, С.Хоцкіної, В. Ткачук, В.  Мелкумової, А. Савченко) регулярно заслуховуються під час засідань кафедри ІПМП. Згідно наданої кураторами інформації, план виховної роботи у групах ПН (ПО) виконано повністю й якісно. Куратори сумлінно ставляться до своїх обов’язків, систематично відвідують гуртожитки, проводять виховні бесіди, підтримують зв’язки з батьками студентів, здійснюють контроль за успішністю; моніторинг пропусків; своєчасно інформують кафедру та батьків щодо студентських академічних заборгованостей; проводять комплексні заходи щодо запобігання та ліквідації академічних заборгованостей, додаткову роботу з «проблемними» студентами, здійснюють культурно-мистецькі екскурсії тощо. (Наприклад, у поточному році куратором гр. ПН-15 С. Хоцкіною було заплановано й проведено 34 виховні заходи, а протягом року додано ще 4). Слід відзначити, що студенти груп ПН (ПО) та їхні куратори беруть активну участь у кафедральних, факультетських та загальних університетських заходах. Особливо активними та відповідальними в цьому напрямі є А.Савченко, С.Хоціна, Т.Мелкумова, які завжди безпосередньо керують підготовкою номерів художньої самодіяльності, надають найактивнішу допомогу в організації  різномасштабних виховних заходів.

Серед інших цьогорічних подій виховного спрямування слід окремо відзначити масштабність та значущість організації Міжнародної науково-практичної конференції студентів, магістрантів і молодих дослідників (О. Тарасова, Т. Сулима, О. Пасічна, С. Хоцкіна, О. Кадол, Т. Мелкумова, Я. Гладир, І. Ланова, В. Ткачук, Ю. Фасольняк, ін.); творчої зустрічі з Інною Доленник (відповідальні – бібліотека КНУ, О. Тарасова, Я. Гладир);  проведення першого етапу УІІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді ім. Тараса Шевченка (О. Тарасова, Я. Гладир,О. Пасічна, Т. Мелкумова, І. Ланова); участь груп ПО (ПН) у благодійних акціях, які передбачають відвідування дитячих будинків («Подаруй радість дітям» до Дня Св. Миколая-Чудотворця, ін. ) (Т. Сулима, В. Ткачук, С. Хоцкіна, О. Пасічна, А. Савченко); участь в урочистих заходах до Дня народження Т. Г. Шевченка (О. Тарасова, А. Савченко, Н. Суховенко, Н. Кравцова, С. Хоцкіна, Т. Мелкумова, ін.).

Відповідальна за виховну роботу кафедри – Я. Гладир; індивідульні виховні заходи згідно плану здійснюють О. Тарасова, В. Ткачук, Т.Сулима, Я. Гладир, І. Ланова, Н. Суховенко, В. Зінченко. Виховна робота здебільшого висвітлюється у формі статей та фотографій на сайтах кафедри, факультету, університету (за участі  С. Хоцкіної).

В. о. зав кафедри О. Тарасова всебічно сприяє підвищенню якості виховної роботи, відвідує всі виховні заходи, надає допомогу та підтримку в організації.