«СВІЧКА ПАМ’ЯТІ»: ЛЕКЦІЯ-РЕКВІЄМ ДО ДНЯ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРУ 1932-1933 рр.

23 листопада для студентів академічних груп АКІТ 18-1, ІПЗ 18-1 і магістрантів групи ПОКТ-18м кафедрою інженерної педагогіки та мовної підготовки був організований захід – лекція-реквієм до Дня пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр.

Лектор – викладач кафедри Фасольняк Юрій Юрійович – надав історичний аналіз розгортання та проведення геноциду українського народу радянською владою в 30-х роках. Наведені переконливі факти й документальні свідчення очевидців. Голодомор – найбільша трагедія в українській історії. За підрахунками українських демографів, від голоду загинуло близько 3,9 мільйонів осіб, а голодування різного ступеня тяжкості зазнало майже все населення УРСР. Унаслідок колективізації українські селяни втратили свою віками виборювану землю та засоби для незалежного від держави існування. Найбагатші й найактивніші господарі були виселені, їхнє місце зайняли нові еліти на селі, традиційна культура та цінності опинилися під ударом і зазнали корозії. Травматичний вплив Голодомору виявився настільки потужним, що його наслідки ми можемо й досі спостерігати в сучасному суспільстві. На колективному та соціальному рівнях головними проявами травми стали покірність і невпевненість.

Використовуючи презентаційні матеріали, акцентуючи увагу на жахливих кадрах голоду, лектор Фасольняк Ю. Ю. підкреслював важливість недопущення подібної трагедії в майбутньому.