«НЕОСЯЖНИЙ ТАРАС ШЕВЧЕНКО» (ДО 205-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ Т. Г. ШЕВЧЕНКА)

У березні цього року в Україні відзначають 205-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка, українського поета, художника, громадського діяча, етнографа, просвітника, автора відомої у світі збірки поезій «Кобзар», основоположника української літературної мови та нової української літератури.

Із цієї нагоди кафедра інженерної педагогіки та мовної підготовки провела на факультеті інформаційних технологій святковий виховний захід «Неосяжний Тарас Шевченко. До 205-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка» (відповідальна – канд. філол. наук, ст. викл. Я .С. Гладир). Пам’ять видатного українського митця вшанували студенти ФІТу різних курсів, студенти І курсу факультетів ГМФ і ФЕУБ, іноземні студенти підготовчого відділення для іноземних громадян. 

Захід складався з кількох інформативних блоків, зміст кожного з яких розкривав слухачам нову грань таланту Великого Кобзаря. Перший блок розпочався коротким оглядом-презентацією найбільш значущих подій життя та творчого шляху митця. Блок «Шевченко-поет» нагадав слухачам про найвідоміші поетичні твори авторства Т. Шевченка й основні мотиви чотирьох періодів його літературної творчості. Українські студенти різних факультетів подарували присутнім майстерне та чуттєве читання уривків із «Гайдамаків» і «Катерини».  

Блок «Шевченко-пророк» апелював до пророцьких мотивів у творчості поета, зокрема в аудиторії пролунала пророцька поезія «Заповіт» у професійному акторському виконанні. Як відомо, «Заповіт» перекладено на сотні мов світу, і присутні мали унікальну можливість послухати цей твір як мовою оригіналу, так і різними мовами світу. Іноземні студенти підготовчого відділення для іноземних громадян виконали «Заповіт» арабською, турецькою, французькою та англійською мовами, наголосивши при цьому, що в їхніх країнах (Алжир, Туркменістан, Камерун тощо) добре знають творчість Тараса Шевченка й шанують його як поета світового рівня.

Родзинкою заходу стало ознайомлення із маловідомою творчістю Тараса Шевченка як художника. Присутні мали змогу побачити виставку-презентацію робіт українського генія − зображені ним сцени з української історії та за біблійними мотивами, ілюстрації до власних творів, українські пейзажі й епізоди з життя українського села. Було відзначено, що значну частину художніх робіт Т. Шевченка складають зображення сцен із життя народів Середньої Азії, з якими митець познайомився, перебуваючи на засланні.

Блок «Шевченко світовий» продовжив середньоазійську тематику. Студент із Туркменістану виголосив доповідь про взаємовплив творчості Т. Шевченка й культури народів Середньої Азії. Презентація «Пам’ятники Т. Шевченкові у світі» продемонструвала та підтвердила той факт, що Т. Шевченко у світі давно став символом української культури й української нації. Світова повага до митця – це водночас повага до всього українського народу.

Завершальний блок заходу «Шевченко сучасний» містив підсумки й паралелі із сьогоденням. Також присутні мали змогу переглянути запис унікальної культурної події, що відбулася днями у Львові: під час святкування Шевченківських роковин прозвучав «Заповіт» у виконанні 407 бандуристів. Це ще раз засвідчило той факт, що Т. Шевченко – це не просто видатна особистість, поет, художник, просвітник чи українець зі складної долею. Тарас Шевченко – це символ єднання української нації, уособлення свободи, код українства, неосяжне й багатогранне явище української культури.

This slideshow requires JavaScript.