Крок в історію

Студенти групи ПО – 16 факультету інформаційних технологій разом із куратором А. Л. Савченко – доцентом кафедри інженерної педагогіки та мовної підготовки організували захід, присвячений Всесвітньому дню науки в ім`я миру та розвитку. Для проведення заходу запросили викладача історії Юрія Юрійовича Фасольняка, який брав участь в археологічних розвідках. На заході були присутні не тільки студенти факультету інформаційних технологій, а і гірничо-металургійного та факультету економіки та управління бізнесом і всі бажаючі.

 

 

Нагадаємо, що археологія є історичною наукою, котра на підставі переважно речових пам`яток (або їхніх решток) давноминулих часів вивчає історію людства. Учені України ставлять і по можливості розв`язують проблеми, що стосуються давньої і середньовічної історії культури населення, що проживало на території нашої держави.

Однією з найцікавіших археологічних новинок України  є розкопки кургану  епохи бронзи в селищі Горького на околиці Кривого Рогу. Саме про цю подію підготував дуже цікаву презентацію і захоплюючу розповідь Ю. Ю. Фасольняк. Студенти дізналися, що під час розкопок археологи виявили такі знахідки, як   фрагменти скелетів, залишки глиняного посуду та предметів побуту. Там, зокрема, знайдено кам`яну поліровану церемоніальну сокирку з орнаментом, що була символом влади вождів або жерців, ліпну глиняну орнаментовану чашу,  кам`яні ритуальні предмети у вигляді зрізаних конусів, «вівтарики» тощо. Виявлено обкладену камінням яму у формі стопи, яка розташована в центрі кургану на півметровій глибині. Тисячі років тому тут проводили магічні обряди та ритуали. Для Україні така знахідка унікальна, бо єдина.  Біля ритуальної ями  –  могила людини, яку археологи умовно назвали «Патріархом». Похованню 5 тис. років тому, а персональний курган свідчить про особливий статус небіжчика. Саме місце погребіння має вигляд кола, що означає зверненого в кільце змія – символ підземних сил.

Найдавнішим знайденим тут артефактам щонайменше 5,5 тис. років. 

Археологи вважають вірогідним, що понад чотири тисячоліття територія Криворіжжя могла бути центром міжплемінного союзу тодішньої катакомбної культурно-історичної спільноти.

 

This slideshow requires JavaScript.

Розповідь справила на студентів незабутнє враження.