Обмін професійним досвідом викладачів кафедри інженерної педагогіки та мовної підготовки в дистанційному форматі

З переведенням навчального процесу в режим онлайн змінилася і форма проведення відкритих занять. У жовтні 2020 р. на кафедрі інженерної педагогіки та мовної підготовки було проведено 2 відкритих заняття із застосуванням Google Meet. 

Кандидат філологічних наук, доцент Пасічна О. В. провела 21 жовтня 2020 року відкрите практичне заняття у групі ІПЗ-20-2 на тему «Українська фахова термінологія» (дисципліна «Українська мова (за професійним спрямуванням)»). О. В. Пасічна окреслила мету заняття, опорні поняття теми, програмові вимоги до знань і вмінь студентів. Розглянуто такі питання: терміни та їх характерні ознаки, групи термінологічної лексики, структурні моделі термінів, особливості творення термінів, проблема україномовного перекладу науково-технічних термінів, уживання загальнонаукових та вузькоспеціальних термінів у сфері професійної комунікації. Задля набуття практичних умінь і навичок О. В. Пасічна запропонувала завдання на складання тексту за профілем майбутньої спеціальності, редагування наукового тексту, групування термінів за способом словотвору й за належністю до певної галузі знань. Упродовж заняття студенти демонстрували високий рівень зацікавленості у засвоєнні матеріалу, були активні у виконанні всіх видів навчальної роботи. Викладачка постійно залучає студентів до діалогу, розвиває їхню самостійність. На занятті панувала атмосфера доброзичливості. У відгуках присутніх на практичному занятті колег (в.о. зав. кафедри ІПМП, канд. пед. наук, доц. Хоцкіна С. М.; канд. психол. наук, доц. Тарасова О. В.; канд. пед. наук, доц. Сулима Т. С.;  доктор істор. наук, проф. Стецкевич В. В.; канд. істор. наук, доц. Кадол О. М.; канд. філол. наук, ст. викладач Гладир Я. С.; канд. пед. наук, ст. викладач Ткачук В. В.; ст. викладач Ланова І. В.; викладач Фасольняк Ю. Ю.) зазначається, що О. В. Пасічна добре володіє матеріалом, уміє донести його до студентів у доступній формі. Практичне заняття проведено на високому науково-методичному рівні й відповідає вимогам вищої школи до занять такого типу.

 

Кандидат педагогічних наук, ст. викладач Ткачук В. В. провела 22 жовтня 2020 р. відкрите лекційне заняття у групі ПОЦТ-20, 015 «Професійна освіта (за спеціалізаціями)» на тему «Алгоритми розв’язання задач. Розробка блок-схем» (дисципліна «Інформатика та інформаційні технології»). Під час проведення лекційного заняття В. В. Ткачук дотримувалась чіткої структури та логіки викладу нового матеріалу. Для активізації пізнавальної діяльності студентів лектором наведено відеоряд з алгоритмізації робототехніки та сучасних роботів. Наголошено на важливості формування алгоритмічного мислення як однієї з важливих компетенцій майбутнього фахівця. На занятті була застосована робота у групах (пошук інформації, наведення прикладів повсякденних алгоритмів студентами). Контроль знань здійснювався лектором упродовж заняття за пропонованими питаннями, що передбачали обґрунтування відповідей та наведення прикладів студентами. Варто акцентувати на доцільно використаних та поданих професійно зумовлених прикладах лектора (про автоматизацію та роботизацію усіх сфер життя: виробництва, фаст-фудів, супермаркетів, а також дзвінків у кол-центрах тощо). В. В. Ткачук мотивовано вела дискусію зі студентами про прогрес у технологіях, завдяки яким ми є свідками початку масового використання складних алгоритмів, які використовують машинне навчання та штучний інтелект. У відгуках присутніх на практичному занятті колег (в.о. зав. кафедри ІПМП, канд. пед. наук, доц. Хоцкіна С. М.; канд. психол. наук, доц. Тарасова О. В.; канд. пед. наук, доц. Сулима Т. С.; канд. філол. наук, доц. Пасічна О. В.; доктор істор. наук, проф. Стецкевич В. В.; канд. істор. наук, проф. Стрюк М. І.; канд. істор. наук, доц. Кадол О. М.; канд. філол. наук, ст. викладач Гладир Я. С.; ст. викладач Ланова І. В.) зазначається, що мету заняття досягнуто,  лекція проведена на високому науково-методичному рівні.