День української писемності та мови

Українська мова – одна з головних цінностей нашої країни, наша гордість і скарб. Українську мову неодноразово забороняли й намагалися викорінити, а над її носіями вчиняли геноцид. Наша мова пережила все це й зараз визнана однією з найкрасивіших мов у світі. Недарма українську мову називають солов’їною, адже вона багата на епітети та її неймовірне звучання. Безумовно, мова для народу є його скарбницею, живою схованкою людського духу. Рідна мова утворює невидимий зв’язок між усіма поколіннями минулого та майбутнього. Навіть коли українську мову намагалися витіснити, народ завжди зберігав та відстоював право розмовляти рідною мовою. Українські поети, художники, політичні та громадські діячі в усі часи намагалися зберегти та популяризувати рідну мову. З року в рік наша мова збирає все більше справжніх прихильників.

День української писемності та мови – державне свято, яке було започатковано 9 листопада 1997 року Указом президента «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства». Проте з 2023 року у зв’язку з переходом Православної церкви України на новоюліанський календар день пам’яті преподобного Нестора Літописця відзначають 27 жовтня. Тому президент Володимир Зеленський підписав указ №455/2023 про перенесення дати святкування Дня української писемності та мови на 27 жовтня.

Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора Літописця й починається писемна українська мова. Він є автором найдавнішої пам’ятки історіографії та літератури українців – «Повісті минулих літ», яка була завершена близько 1113 року. Цей твір складений на основі сучасних автору подій і архівних літописів, народних переказів та оповідань.

Традиційно в День української писемності та мови всі охочі долучаються до написання Всеукраїнського диктанту. Цьогорічний Радіодиктант національної єдності варто сприймати не як екзаменацію знань, а як всесвітній флешмоб, акцію єднання навколо української мови, коли по всій планеті одночасно українці гуртуються навколо рідного слова й у прямому ефірі пишуть радіодиктант. Також цей захід – можливість згадати шкільні часи та поспілкуватись із громадою. Цьогоріч викладачі кафедри професійної та соціально-гуманітарної освіти Кадол О.М., Ланова І.В., Сулима Т.С. і студенти груп МТ-23-1, ТЕП – 23 активно долучилися до написання радіодиктанту. Хто вдома, хто в стінах Криворізького національного університету. Але всіх нас об’єднало українське Слово, його сила та краса, його незламність, милозвучність і сучасність.