Лекція-пам’ять до 80-ї річниці визволення м. Кривого Рогу від нацистських загарбників

 

Визволення Кривого Рогу важливе в дусі традицій боротьби українського народу та як приклад перемоги над агресором.

Цій знаменній історичній події в житті нашого міста та всієї України присвячено лекцію-пам’ять, проведену доцентом кафедри професійної та соціально-гуманітарної освіти, кандидатом історичних наук Олександром Кадолом.

Захід привернув увагу університетської спільноти (понад 130 учасників!)

В рамках співпраці Криворізького національного університету та КЗО «Криворізький професійний гірничо-технологічний ліцей» ДОР» до заходу активно долучилися здобувачі освіти спеціальності «Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення» під керівництвом викладів історії Ліліани Осадчої та Олега Грищенка.

Лектор звернув увагу на значущі історичні події, які активізували увагу присутніх.

Початок та перебіг радянсько-німецької війни, швидкий крах Червоної армії на початку війни дозволив німцям швидко захопити Україну. З першого дня захоплення Кривого Рогу (14 серпня 1941 року) німецьке командування встановило у місті жорстокий окупаційний режим. Місто було в окупації понад 30 місяців.

Перші бої за визволення Кривого Рогу розпочалися у жовтні 1943 року. Командування планувало визволити Кривий Ріг восени, але цього не вдалося зробити: сили були нерівними. До 23-го жовтня визволили декілька селищ поблизу Кривого Рогу.

Протягом листопада – грудня 1943 р. ворог декількаразово намагався прорвати лінію фронту. У долині р. Інгулець готувалася велика битва за Кривбас. Проти радянських військ діяло 20 гітлерівських дивізій, із яких – 3 танкові і 4 – моторизовані. Кожна точка міста під час визволення перетворювалася на оборонний об’єкт. Особливо цінувалися криворізькі височини. Так, 5 лютого звільнено с. Апостолове, через 3 дні – м. Нікополь. 17 лютого розпочалися бої за Кривий Ріг (37 та 46 армія перейшли в наступ). 21 лютого 1944 року звільнено залізничну станцію Довгинцеве, Соцмісто, Зелене містечко, територію Центрально-Міського району. 22 лютого звільнено історичний центр – площу Визволення та прилеглі території. 22 лютого вважають Днем визволення Кривого Рогу. 23 лютого звільнено МОПР, селище Першотравневе, 24 лютого – Змичку, Всебратське, 25 лютого – Карачуни та ін.

Дата повного звільнення Кривого Рогу – 8 березня 1944-го року.

Страшні людські втрати: загинуло понад 30 000 радянських воїнів. 75 000 поранено. Після визволення міста працювало 69 шпиталів. 18 радянських воїнів отримали звання Героя Радянського Союзу; 22 військових з’їдання – назви криворізьких.

Історія – це пам’ять та фундамент майбутнього. Який би не був страшний ворог – німецькі загарбники, але переможений. І внесок українського народу у перемогу над нацизмом значущий.

Ми переможемо і рашистських окупантів, бо ми на своїй землі!  Віримо в Україну! Все буде Україна! Слава Україні! Героям Слава!

 

Олександр Кадол,

 доцент кафедри професійної

та соціально-гуманітарної освіти