УРОК-КОНФЕРЕНЦІЯ ДЛЯ ІНОЗЕМНИХ СТУДЕНТІВ «МОВИ СВІТУ В КНУ» (ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ РІДНОЇ МОВИ-2019)

Цього року в Криворізькому національному університеті в урочистій атмосфері традиційно вшанували 21 лютого – Міжнародний день рідної мови. Цей день був проголошений за пропозицією держав-членів ЮНЕСКО і в Україні відзначається з 2002 р.

Захід мав ширший, ніж зазвичай, формат уроку-конференції під назвою «Мови світу в КНУ». Основною концепцією свята стала ідея автентичної неповторності й значущості світових мов, які можна почути в стінах нашого університету завдяки їхнім носіям – іноземним студентам КНУ.

На конференції були присутні представники адміністрації університету, керівники відділу міжнародних зв’язків і підготовчого відділення для іноземних громадян, керівництво ФІТу, завідувач і викладачі кафедри інженерної педагогіки та мовної підготовки (організатори заходу), студенти-іноземці підготовчого відділення та основних курсів нашого університету, українські студенти.

Програма уроку-конференції передбачала вісім блоків; у кожному було презентовано мову або кілька мов, носії яких учаться в нашому університеті. Зокрема це блоки: українська мова, арабська мова, берберська мова, тюркські мови, африканські мови, англійська мова, французька мова та мова урду. Учасники, переважну більшість яких склали іноземні студенти, представили 14 мов.

Конференція розпочалася з ушанування української як національної мови українців. Українські студентки розповіли про особливості нашої рідної мови, про її нелегкий шлях становлення як державної та про актуальні проблеми на сучасному етапі.

Найпотужніше на конференції було представлено арабську мову, оскільки серед іноземних студентів, які навчаються в КНУ, цього року найбільше саме арабських студентів із Алжиру. Тож арабську мову можна назвати однією з найпопулярніших у нашому університеті завдяки відчутній кількості її арабськомовних представників. Студенти розповідали про арабську мову по-українськи та по-російськи (залежно від проекту навчання). Було розглянуто особливості арабської вимови, граматичну специфіку дієслівних форм, діалектні й літературні форми деяких популярних арабських слів, давню історію арабської мови тощо.

Другим за потужністю та кількістю доповідачів виявився блок «Африканські мови», адже Криворізький національний університет здавна приймає у своїх гостинних стінах студентів із Гани, Гвінеї, Нігерії, Камеруну, Кот-д’Івуару, із Демократичної Республіки Конго (столиця – м. Браззавіль), з Республіки Конго (столиця – м. Кіншаса), з багатьох інших африканських країн.

Студенти підготовчого відділення розповіли про рідні їм мови корінних народів Африки: мову кві та мову фула. Африканські студенти І курсу КНУ представили інші рідкісні африканські мови, носіями яких вони є, – мову діда та мову чілуба. Присутні мали унікальну можливість почути зразки цих старовинних африканських мов.

Традиційною для Криворізького національного університету є співпраця зі студентами – представниками тюркських мов, зокрема туркменської. Студенти з Туркменістану часто вчаться в нашому університеті на основних курсах, а останніми роками й на підготовчому відділенні для іноземних громадян. Тож на заході було представлено дві тюркські мови – туркменську  й турецьку.

Мовою корінного народу Північної Африки є берберська. Студенти-бербери продемонстрували берберський алфавіт (тіфінаг) і розповіли про відомих світових постатей берберського походження.

Приємним сюрпризом стала доповідь про мову урду, демонстрація зразків її письма та декламації поезії. У нашому університеті навчається лише один студент, який знає цю мову і для якого урду є рідною.

На конференції було презентовано й інші мови, якими володіє багато хто в КНУ, зокрема англійську та французьку. Так, студенти-іноземці англійськомовного проекту навчання під керівництвом викладачів кафедри іноземних мов підготували доповідь-презентацію англійською.  

Крім того, спеціально для цього заходу бібліотекою КНУ було організовано виставку рідкісних книжкових видань і видань книг різноманітними іноземними мовами. Скарби бібліотечного фонду університету були високо оцінені іноземними студентами.

Урешті, урок-конференція «Мови світу В КНУ» не лише транслював ідею поваги до різноманітних мов і їхніх носіїв у стінах нашого університету. Ушановуючи всі мови світу, виховний захід сприяв консолідації студентського середовища, мав потужний загальноосвітній компонент, активізував міжкультурну комунікацію та сприяв діалогу світових культур.

This slideshow requires JavaScript.