УРОЧИСТЕ ВШАНУВАННЯ СТРОРІЧЧЯ ВЕЛИКОЇ ЗЛУКИ

22 січня 2019 р. Україна відзначає знакову дату – сторіччя Великої злуки та День Соборності України. Із цієї урочистої та значущої для всіх українців нагоди бібліотекою Криворізького національного університету за участі кафедри інженерної педагогіки та мовної підготовки було організовано та проведено круглий стіл до 100-річчя Великої злуки та Соборності України.

Це свято вшановують щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося 1919 р. Офіційно його відзначання встановлено починаючи з 1999 р. згідно з Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 р. № 42/99.

Головувала заходом директор бібліотеки С. О. Баскакова. Узяли участь 15 завідувачів відділами й секторами.

У вітальному слові головуюча відзначила важливість такої події, як історична злука і єдність українських земель, для всього українського народу, оскільки ця історична подія уособила його споконвічну мрію про соборну, незалежну національну державу та засвідчила вільне волевиявлення українців щодо становлення єдиної самоідентифікованої нації.

Канд. філол. наук, ст. викл. кафедри ІПМП Я. С. Гладира виголосила ґрунтовну інформативну доповідь щодо історичного підґрунтя, карколомного драматичного перебігу та визначальних наслідків подій 22 січня 1919 р. для українського національно-визвольного руху. Зокрема, Я. С. Гладир нагадала присутнім про витоки ідеї української соборності, про відображення цих ідей у працях кращих українських митців, наголосивши на тому факті, що в цей день прийнято також згадувати іншу подію, яка відбулась роком раніше (22 січня 1918 р.), а саме – прийняття IV Універсалу УЦР, яким проголошувалася повна незалежність Української Народної Республіки. Було згадано і видатних українських політичних діячів того часу, зокрема очільника Директорії Володимира Винниченка, чий підпис засвідчує Універсал про злуку; і трагічну тогочасну добу політичних суперечностей, яка забрала так багато життів українських патріотів, і політичні складнощі, які виникали на шляху до об’єднання українських земель.

Окремий виступ головуючої було присвячено пам’яті героїв Крут – однієї з найтрагічніших сторінок української національно-визвольної боротьби 1918-1920 рр.

Присутні висловлювали думки щодо актуальності й доцільності вшанування цього свята саме сьогодні, коли єдність української нації стає тією непереможною силою, яка підтримує наш народ на його нелегкому історичному шляху.

Велика злука 22 січня 1919 р. – безсумнівно, подія, яка залишила непересічний відбиток в українській історії, адже недарма за національну єдність і національну ідею вмирали покоління наших славетних пращурів.

This slideshow requires JavaScript.