Урок-конференція для іноземних студентів «Мови світу в КНУ» (До Міжнародного дня рідної мови-2020)

Цього року, як і завжди,  у Криворізькому національному університеті  в урочистій атмосфері традиційно вшанували 21 лютого – Міжнародний день рідної мови. Цей день був проголошений за пропозицією держав-членів ЮНЕСКО і в Україні відзначається, починаючи з 2002 року. 

Цьогорічний захід, проведений кафедрою інженерної педагогіки та мовної підготовки КНУ (відповідальна – канд. філолог. наук, ст. викл. Гладир Я. С.), мав формат уроку-конференції для іноземних студентів за назвою «Мови світу в КНУ». Основною концепцією свята стала ідея автентичної неповторності світових мов, які можна почути в стінах нашого університету. 

Програма уроку-конференції  складалася з п’яти блоків, у кожному з яких було представлено мову, носії якої вчаться в нашому університеті. Зокрема, це блоки: українська мова, арабська мова, турецька мова, англійська мова, французька мова. Загалом прозвучало шість доповідей іноземних студентів про мови, які вони знають. 

Конференція розпочалася з ушанування української як національної мови українців. Цього року про свої враження від вивчення української мови та про її специфічні мовні особливості розповідала Яра Алсафорі (кер. – Гладир Я. С.), сирійська студентка підготовчого факультету для іноземних громадян, яка вивчає українську мову з кінця жовтня. 

Традиційно потужно було представлено арабську мову, оскільки серед іноземних студентів, які навчаються в КНУ, цього року найбільше арабських студентів із Алжиру. Зокрема, було відзначено, що саме арабську мову можна назвати однією з найпопулярніших у нашому університеті – завдяки відчутній кількості її арабомовних представників. Студенти Бассем Джедді та Уссама Кезіз  (кер. – Гладир Я. С.) по-українськи розповідали про їхню рідну арабську мову. А Разан Зерарі підготувала ґрунтовну доповідь «Історія мов в Алжирі» (кер. – Кравцова Н. І,), з якої присутні мали змогу дізнатися про історичні події, завдяки яким майже кожен алжирець досконало володіє трьома мовами – арабською, французькою та англійською. 

Традиційним для Криворізького національного університету є співпраця зі студентами – представниками тюркських мов. Цього року студент із Турції Юсуф Ділек (кер. – Січкар Г. Ю.) виголосив потужну доповідь-презентацію, присвячену етапам формування сучасної турецької мови. 

Не залишилися поза увагою студентів-іноземців і англійська та французька мови, якими володіє багато хто в нашому університеті. Студентки з Алжиру Ранія Мессі та Ісра Чебіра (кер. – Гладир Я. С.) розповіли присутнім про деякі особливості функціонування цих мов у міжкультурному просторі. 

Отже, урок-конференція «Мови світу в КНУ» продемонстрував традицію поваги до всіх мов світу та до  їхніх носіїв у стінах нашого університету.