СПРОТИВ  ЗАМІСТЬ  ПЕРЕМОВИН

18 жовтня професором кафедри ПСГО Цимбал Тетяною Володимирівною та аспірантами першого року навчання (усіх спеціальностей) була організована дискусія «Спротив замість перемовин», присвячена осмисленню відповіді українського філософа, директора Інституту філософії НАНУ професора Анатолія Єрмоленка німецькому філософу Юрґену Габермасу з приводу можливості перемовин з російським агресором.

Зауважимо, що рік тому українська філософська спільнота була збурена роздумами відомого німецького філософа Юрґена Габермаса про Україну. Ю. Габермас – один з найвпливовіших мислителів кінця ХХ – початку ХХІ ст., який здійснив комунікативний поворот у практичній філософії та всіляко популяризував цю філософську парадигму. Його ідея нескінченного горизонту комунікації, перемоги кращого аргументу, а не грубої сили, та погляд на комунікацію як основу для етики, давала нові відповіді на болючі запитання.

Однак пропозиції Габермаса щодо можливості перемовин, комунікацій з рашистами, які філософ викладає на шпальтах центральних німецьких видань, є неприйнятними для України. Саме тому  директор Інституту філософії імені Г.С. Сковороди відповів Габермасу на шпальтах німецького часопису Frankfurter Allgemeine. Підкреслимо, що Анатолій Єрмоленко тісно пов’язаний з філософією Юрґена Габермаса. Саме він був одним з перших перекладачів комунікативної практичної філософії на українську мову. Тому ця відповідь –не просто дискусія двох філософів. Вона має важливе соціально-політичне та культурологічне значення.

У процесі обговорення проблеми можливості/неможливості перемовин з агресором активну учать брали аспіранти Сергій Бурлаченко, Олександр Хома, Андрій Іванченко, Юрій Новіков, Ілля Піскун, Дмитро Фролов, Максим Косей та інші.

Усі учасники дискусії були солідарні з А. Єрмоленком щодо неприпустимості перемовин з агресором, з окупантом. Адже всі ми, українці, відчуваємо це безпосередньо: «Чи ти можеш вести діалог із тими, хто заперечує самі цінності свободи та діалогу? Чи ти можеш комунікувати з тими, хто хоче тебе знищити? Після 2014-го року, коли Росія розпочала війну проти України, ми задали собі питання: чи ти можеш говорити з тими, хто тебе вже зараз вбиває та знищує? На жаль, ні. Складно вести діалог, тим більше аргументативний дискурс, коли в тебе стріляють».

Учасники дискусії акцентували увагу на чеснотах українських воїнів – сміливості, шляхетності, стійкості, на полярності  українського та російського світоглядів, на перевагах свободи і демократії та неприпустимості слабкої позиції у протистоянні російському фашизму у триваючій війні, підкреслили необхідність посильної допомоги кожного громадянина українським воїнам, а також виявили зацікавленість у проведенні подібних наукових заходів.

З матеріалами статті А. Єрмоленка можна ознайомитись за посиланням:

https://filosof.com.ua/tpost/dxm3d5j991-sprotiv-zamst-peremovin