Презентація видань УІНП до 10-ї річниці Революції Гідності

Десята річниця Революції Гідності

Цьогоріч Україна відзначатиме перший ювілей Революції Гідності – 10 років. 21 листопада 2013 року на Майдан Незалежності у Києві вийшли кілька сотень людей, щоб висловити свій протест проти рішення влади, яке загрожувало Україні втратою незалежності та перекреслювало її європейське майбутнє.

Революція Гідності – переломна й одна з найважливіших подій сучасної української історії. Це підтверджують і дані цьогорічного соціологічного опитування: для понад 52% українського суспільства події Майдану кардинально змінили історію країни. Десять років тому ми продемонстрували, що здатні обстоювати власну гідність, власний вибір. Майдан  утвердив Україну як європейську державу, а нас – як європейську націю.

Саме Євромайдан був поштовхом для держави й водночас індикатором змін у суспільстві. Бажання ввійти до Євросоюзу – це не бажання держави, це бажання суспільства, в першу чергу, тієї активної його частини, яка усвідомлює, що таке європейські цінності, наскільки вони важливі для України та нашого подальшого розвитку.

Цього року відзначення десятої річниці особливе. Передусім десять років – це досить солідна історична дистанція, коли ми можемо вже ефективніше усвідомити, що відбулося з Україною, з кожним із нас і світом після доленосних подій Революції гідності. З іншого боку, ми розуміємо, що Революція гідності й російсько-українська війна – це єдиний процес, продовження боротьби українців за цінності, за свою історичну пам’ять, свою культурну ідентичність, своє майбутнє.

На вшанування подій та героїв Революції Гідності 20 листопада 2023 року на першому курсі факультету економіки та управління бізнесом було проведено презентацію матеріалів «Майдан: усна історія». Це проект Українського інституту національної пам’яті, що стартував наприкінці лютого 2014 року по завершенню Революції Гідності з метою зібрати відео та аудіосвідчення про події, що відбувалися в Україні взимку 2013–2014 років.

Перші 143 спогади про події Революції Гідності у рамках проекту було записано в березні-квітні 2014 року безпосередньо на Майдані переважно в аудіоформаті. З літа 2014 року співробітники Інституту розпочали записи на відеокамеру. Тим, що найбільше вразило і запам’яталося, мали змогу поділитися люди різного віку, професій та суспільних верств з усіх регіонів України. На кінець 2018 року в рамках проекту зібрано понад 1200 інтерв’ю.

В 2015 році в рамках проекту було започатковано серію друкованих видань. Першою побачила світ книжка «Майдан від першої особи. 45 історій Революції Гідності», в якій представлено спогади очевидців та учасників подій із різних кіл протестного середовища з метою представити структуру Майдану та масштаби його самоорганізації.

Другу збірку – «Майдан від першої особи. Мистецтво на барикадах» – склали спогади митців, більшість із яких не лише брали безпосередню активну участь у подіях Революції Гідності, а й фіксували все, що відбувалося, у своїх мистецьких творах та проектах. Видання побачило світ в 2016 році.

У березні 2015 р. в рамках проекту «Майдан: усна історія» було розпочато збір записів про події Революції Гідності в областях. До проекту долучилися місцеві науковці, викладачі, музейники та архівні працівники, які мали досвід усноісторичного інтерв’ювання.

Як результат було записано 415 інтерв’ю (відео- або аудіо) в 22-х обласних центрах та 5 містах – Кривий Ріг, Дрогобич, Теребовля, Умань, Бердичів. Спогади про події, що відбувалися в Криму та на окупованих територія Луганської та Донецької областей, було записано безпосередньо в Інституті.

На основі цих записів було сформовано третій випуск серії: «Майдан від першої особи. Регіональний вимір». Він складається з двох частин. Перша частина, що включає регіони в алфавітному порядку від Автономної Республіки Крим до Луганської області, побачила світ у 2017 році, а другу, що включила розділи від Львівської до Чернігівської областей, було презентовано 21 листопада 2018 року до п’ятої річниці Революції Гідності.

Проект «Майдан: усна історія» Інститут реалізує у тісній співпраці з громадськими організаціями, навчальними закладами та окремими дослідниками, які збирають свідчення про події зими 2013–2014 років.

Ці записи стануть основою онлайн-архіву і джерельною базою для істориків, режисерів-документалістів, соціологів, психологів, інших дослідників. Їх також буде використано в експозиції Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності.

Наразі Інститут продовжує роботу над створенням архіву усної історії, до якого увійдуть зібрані в рамках проекту спогади.

Більш детально з матеріалами, присвяченими десятій річниці Революції Гідності можна ознайомитись за посиланням:https://uinp.gov.ua/informaciyni-materialy/zhurnalistam/informaciyni-materialy-do-dnya-geroyiv-nebesnoyi-sotni

Матеріали проекту «Майдан: усна історія» (4 збірки усноісторичних свідчень) можна почитати за посиланням: https://uinp.gov.ua/usna-istoriya/maydan-usna-istoriya.

Організатор регіонального етапу

проекту «Майдан: усна історія» у Кривому Розі,

професор Тетяна Цимбал