Місячні архіви: Лютий 2020

До Дня визволення Кривого Рогу від німецько-фашистських загарбників.

24 лютого 2020 р. викладачі-історики кафедри інженерної педагогіки та мовної підготовки – доцент О. М. Кадол та  викладач Ю. Ю. Фасольняк – провели міжфакультетський виховний захід, присвячений Дню визволення Кривого Рогу від німецько-фашистських загарбників (22 лютого). До заходу долучилась студентська молодь двох факультетів – транспортного та інформаційних технологій (академічні групи АТ-19, ТТ-19, КІ-19, ПО-19).

За формою проведення це була візуалізована й унаочнена розповідь про лихі часи нашого міста під час Другої світової війні. Структурно виступ викладачів було поділено на дві частині. У першій її частині викладач Фасольняк Ю. Ю. ознайомив студентів з історією міста під час Другої світової війни, висвітлив аспекти бойових дій, які велися на околицях і на території міста у 1941–1944 рр., презентовано фотофрагменти книги «Кривий Ріг крізь об’єктив німецького солдата» часів окупації міста. Були зазначені об’єктивні труднощі, які спіткали Червону Армію при визволенні міста. 

У другій частині виступу доцент О. М. Кадол приділив увагу воєнному літопису нашої рідної alma mater – історії Криворізького гірничорудного інституту в роки воєнного лихоліття 1941–1945 рр. Було акцентовано увагу на долі навчального закладу, викладачів, співробітників, студентства та їх безпосередній участі у бойових діях, зокрема, й у визволенні Кривого Рогу. У презентації були використані матеріали музею історії нашого університету, що зберігає в собі невичерпний виховний та науково-дослідницький потенціал тощо. 

Захід відбувся в дусі патріотичного виховання та викликав у студентства справжній інтерес, адже це важливо – зберегти, вивчити, пам’ятати важкі, проте доленосні події нашої минувщини. 

Підготовка педагогічних фахівців для закладів професійної освіти.

З 03 лютого по 21 лютого 2020 року в Криворізькому професійному гірничо-технологічному ліцеї проходили педагогічну практику студенти Криворізького національного університету факультету інформаційних технологій за спеціальністю «Професійна освіта» (комп’ютерні технології) Д.Р. Сірик, В.А. Тютюнник, Я.С. Угорчук.
За період проходження педагогічної практики студенти проводили відкриті заняття з предметів професійно-теоретичної підготовки та інформатики з використанням сучасних педагогічних та інформаційних технологій. Продемонстрували свою креативність та організаційні здібності під час підготовки та проведення виховних годин.
Студенти-практиканти показали належний рівень теоретико-методичної підготовленості до реалізації професійних функцій викладача, продемонстрували сумлінність та творчий підхід до виконання поставлених на період проходження практики завдань.
За короткий термін проходження практики студенти-практиканти отримали значний практичний досвід та проявили такі здібності як порядність, ввічливість, працьовитість, вимогливість.
Бажаємо їм творчих злетів, наснаги та подальших успіхів на педагогічній ниві!

На изображении может находиться: 1 человекНа изображении может находиться: 1 человек, сидит и в помещенииНа изображении может находиться: 1 человек, сидит и в помещенииНа изображении может находиться: 1 человек, сидит и в помещенииНа изображении может находиться: 3 человека, люди сидят и в помещенииНа изображении может находиться: 1 человек, сидит и в помещении

Педагогічна практика бакалаврів спеціальності 015-Професійна освіта.

Триває педагогічна практика бакалаврів спеціальності 015 – Професійна освіта (академічні групи ПО-16 та ПО-17ск) у Криворізькому професійному гірничо-технологічному ліцеї, Центрі підготовки та перепідготовки робітничих кадрів, Криворізькому центрі професійної освіти робітничих кадрів торгівлі та ресторанного сервісу.

Викладачі кафедри ІПМП-кандидати в експерти з акредитації освітніх програм.

Науково-педагогічні працівники кафедри інженерної педагогіки та мовної підготовки небайдужі до процесу вдосконалення системи підготовки фахівців у закладах вищої освіти. Деяким уже пощастило стати кандидатами в експерти з акредитації освітніх програм. 

З-поміж них доценти Тарасова О. В. та Сулима Т. С. Вони попередньо опанували навчальний курс «Експерт з акредитації освітніх програм: онлайн тренінг» та успішно пройшли тестову перевірку здобутих знань, а вже 3-4 лютого 2020 року в м. Дніпро у складі університетської команди кандидатів в експерти з акредитації освітніх програм узяли участь в очних дводенних тренінгах, проведених сертифікованими Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти та Британською Радою тренерами. 

Інформаційно насичений та практично адаптований до реальних умов роботи майбутніх експертів дводенний тренінг дав можливість колегам не лише удосконалити вміння щодо ідентифікації необхідних фактів у відомостях про самооцінювання освітньої програми. Вони ознайомилися з методикою складання плану візиту, технологією підготовки та проведення зустрічей з гарантом освітньої програми, здобувачами освіти та науково-педагогічними працівниками. 

Працюючи в групах із представниками закладів вищої освіти Дніпропетровської та Запорізької областей, Тарасова О. В. та Сулима Т. С. відпрацьовували механізм опису встановлених під час акредитаційної експертизи фактичних обставин, аналізу та їх оцінки, а також надання своїх рекомендацій щодо удосконалення освітньої програми та діяльності за нею за окремими критеріями.

Отриманий практичний досвід стане в нагоді нашим колегам і сприятиме удосконаленню підготовки фахівців за спеціальністю 015 «Професійна освіта (за спеціалізаціями)».

ПЕРШИЙ УНІВЕРСИТЕТСЬКИЙ ІСПИТ СТУДЕНТАМИ-ІНОЗЕМЦЯМИ СКЛАДЕНО!

Цього року в Криворізькому національному університеті на підготовчому відділенні для іноземних громадян працює 6 груп студентів-іноземців. Це студенти з Алжиру, Лівії, Туреччини, Сирії, Марокко та інших країн. Переважна більшість – алжирські студенти віком 18-20 років. Ці студенти готуються стати медиками, інженерами та економістами й ретельно вивчають українську мову. 

Щойно закінчилися перші в їхньому житті університетські іспити. Україномовні групи ПВ-19-2 (відповідальна за мовну підготовку – к. філол. н., ст. викл. Гладир Я.С.) та ПВ-19-3 (відповідальна за мовну підготовку –  ст. викл. Кравцова Н.І.) продемонстрували блискучі результати. Іспит з української мови доволі складний, оскільки передбачає кілька етапів. Перший етап перевіряє рівень оволодіння семестровим граматичним матеріалом. Група ПВ-19-2 у повному складі виконала граматичне завдання на «А», «В» та «С». Друга частина іспиту – це читання нового тексту, відповіді на запитання до нього, а також ситуативні діалоги, перевірка комунікативного мінімуму. Третя частина найскладніша, оскільки передбачає  розповідь однієї з десяти комунікативних тем. Усі студенти-іноземці впоралися із завданням та продемонстрували належний рівень володіння українською мовою. Успіхів вам, наші шановні іноземці!