Денні архіви: 22/02/2023

79 річниця визволення Кривого Рогу від нацистських загарбників

Шановна освітянська громада, викладачі, здобувачі освіти, колеги!

 Є пам’ятні дати, які вкрай важливі як з огляду минувшини та історичної пам’яті, так і з огляду формування майбутнього суспільства, громади, нації. Визволення Кривого Рогу слід оцінювати сьогодні в дусі традицій боротьби нашого народу  –  як приклад перемоги над агресором.

Днем визволення Кривого Рогу прийнято вважати 22 лютого 1944 року. Повністю Криворіжжя вдалося звільнили 8 березня (населений пункт Рахманівка- Олександрів Дар). А бої за населені пункти біля Кривого Рогу тривали до 10 березня.

Читати далі

Міжнародний день рідної мови

Днями в університеті відбувся Літературник до Міжнародного дня рідної мови, у якому взяли участь здобувачі освіти, викладачі та співробітники університету.
Учасники заходу в теплій, дружній, невимушеній атмосфері пригадали цікаві факти про українську мову, взяли участь у вікторині, поділилися враженнями від переглядів українських фільмів. Розвеселила всіх гра «Повертаємо забуті слова до життя», яку провела старший викладач кафедри професійної та соціально-гуманітарної освіти Ланова І.В. Цікаво присутнім було почути історії учасників зустрічі про причини звернення до того чи іншого літературного твору, про те, чим він вразив, чим запам’ятався і чому варто з ним ознайомитися кожному. Свою улюблену книгу презентувала Сулима Т.С.
Червоною стрічкою повз весь захід проходила тема любові до рідної мови, якою говорить серце й душа української землі!
 

Міжнародний день рідної мови

21 лютого в Україні, як і в усьому світі відзначають Міжнародний день рідної мови. Рідна мова – це важливий носій цінностей, знань, які передаються від покоління до покоління. Міжнародний день рідної мови – день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на XXX сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі.

Головна його мета – показати важливість та підтримати самобутність кожної окремої мови світу. Адже недаремно кажуть, що без мови нація помирає, тому що в ній міститься культура й історія цілої держави. У ці важкі часи українцям, як ніколи, важливо підтримувати свою рідну мову словом, віршем, піснею.

Викладачі кафедри професійної та соціально-гуманітарної освіти долучилися до відзначення цієї дати та провели в групах виховні години, присвячені Дню рідної мови.