Онлайн-захід «Академічна доброчесність як складова внутрішньої системи забезпечення якості вищої освіти в університеті»

12 квітня 2021 року в Криворізькому національному університеті був проведений для здобувачів вищої освіти зі спеціальностей 015 Професійна освіта (Цифрові технології), 015 Професійна освіта (Енергетика, електротехніка та електромеханіка), 051 Економіка, 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність онлайн-захід «Академічна доброчесність як складова внутрішньої системи забезпечення якості вищої освіти в університеті». Спікерки – керівник Центру забезпечення якості вищої освіти університету, кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри професійної та соціально-гуманітарної освіти Тарасова Олена Володимирівна та провідний фахівець Центру забезпечення якості вищої освіти університету, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри збагачення корисних копалин і хімії Кушнірук Наталя Володимирівна.
Під час заходу Тарасова О.В. апелювала до Закону України «Про вищу освіту» й зауважила, що ключовим фактором забезпечення академічної доброчесності є передусім позиція академічної спільноти, її власні вимоги, що відображаються у внутрішніх правилах університету. Вона наголосила на зобов’язанні дотримуватися в освітньому процесі та науковій діяльності академічної доброчесності, пояснила сутність понять: академічний плагіат; фабрикація; фальсифікація; списування. Окрім того, спікерка наголосила на видах академічної відповідальності, з якими детально можна ознайомитися в «Положенні про академічну доброчесність КНУ» та «Кодексі академічної доброчесності КНУ», що розміщено на офіційному сайті Університету.
Зважаючи на те, що студентів зазвичай цікавлять вимоги до написання наукових робіт, способи запобігання плагіату та дотримання принципів академічної доброчесності під час написання випускових робіт, Кушнірук Н.В. розповіла про особливості процедури перевірки робіт на наявність академічного плагіату, що здійснюється в Університеті, та поділилася зі студентами простими лайфхаками щодо створення оригінальної роботи з дотриманням академічної доброчесності.
Загалом захід пройшов на високому рівні, а слухачі проявили неабиякий інтерес до порушеного питання.