Місячні архіви: Лютий 2023

79 річниця визволення Кривого Рогу від нацистських загарбників

Шановна освітянська громада, викладачі, здобувачі освіти, колеги!

 Є пам’ятні дати, які вкрай важливі як з огляду минувшини та історичної пам’яті, так і з огляду формування майбутнього суспільства, громади, нації. Визволення Кривого Рогу слід оцінювати сьогодні в дусі традицій боротьби нашого народу  –  як приклад перемоги над агресором.

Днем визволення Кривого Рогу прийнято вважати 22 лютого 1944 року. Повністю Криворіжжя вдалося звільнили 8 березня (населений пункт Рахманівка- Олександрів Дар). А бої за населені пункти біля Кривого Рогу тривали до 10 березня.

Читати далі

Міжнародний день рідної мови

Днями в університеті відбувся Літературник до Міжнародного дня рідної мови, у якому взяли участь здобувачі освіти, викладачі та співробітники університету.
Учасники заходу в теплій, дружній, невимушеній атмосфері пригадали цікаві факти про українську мову, взяли участь у вікторині, поділилися враженнями від переглядів українських фільмів. Розвеселила всіх гра «Повертаємо забуті слова до життя», яку провела старший викладач кафедри професійної та соціально-гуманітарної освіти Ланова І.В. Цікаво присутнім було почути історії учасників зустрічі про причини звернення до того чи іншого літературного твору, про те, чим він вразив, чим запам’ятався і чому варто з ним ознайомитися кожному. Свою улюблену книгу презентувала Сулима Т.С.
Червоною стрічкою повз весь захід проходила тема любові до рідної мови, якою говорить серце й душа української землі!
 

Міжнародний день рідної мови

21 лютого в Україні, як і в усьому світі відзначають Міжнародний день рідної мови. Рідна мова – це важливий носій цінностей, знань, які передаються від покоління до покоління. Міжнародний день рідної мови – день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на XXX сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі.

Головна його мета – показати важливість та підтримати самобутність кожної окремої мови світу. Адже недаремно кажуть, що без мови нація помирає, тому що в ній міститься культура й історія цілої держави. У ці важкі часи українцям, як ніколи, важливо підтримувати свою рідну мову словом, віршем, піснею.

Викладачі кафедри професійної та соціально-гуманітарної освіти долучилися до відзначення цієї дати та провели в групах виховні години, присвячені Дню рідної мови.

Ушанування пам’яті Євромайдану та Небесної сотні

Події лютого 2014 року стали переломним моментом у новітній історії нашої держави та важливим етапом у формуванні свідомості громадян України. Мільйони вийшли захищати демократію та права людини. Студенти та молодь також не залишалися осторонь і були рушієм революційних подій. 20 лютого вшановуємо пам’ять про тих громадян, завдяки яким змінено перебіг історії нашої держави. Під час Революції Гідності понад сотня людей загинули від куль, побиття або відійшли у вічність пізніше від отриманих на Майдані поранень. Їх назвали Героями Небесної Сотні. Назва «Небесна Сотня» виникла за аналогією з основними структурними одиницями Самооборони Майдану під час прощання із загиблими 21-22 лютого 2014 року. Кожен з них мав своє життя та професію; вони були різного віку, з різних куточків України та світу, різної національності та віросповідання. Але найвищою цінністю для них була любов до Батьківщини та боротьба за незалежність. Дев’ять років потому українці продовжують боротьбу за свободу, яку розпочали майданівці.
Ми віддаємо шану тим, хто пожертвував найціннішим заради нашого майбутнього, хто віддав своє життя за те, щоб кожен наш день був сповнений свободи, надії та світла!
До вшанування пам’яті про Героїв Небесної Сотні викладачі кафедри професійної та соціально-гуманітарної освіти Шурупова К.В., Ланова І.В., Кадол О.М. провели виховні заходи, приурочені цьому трагічному дню. Зокрема, Шурупова К.В. запропонувала студентам послухати історії дев’яти героїв Небесної Сотні, які змінили перебіг історії, загинувши в боротьбі за демократію, права та свободи людини, європейське майбутнє. Це історії найстаршого й наймолодшого Героїв Небесної Сотні, історія жінки, яка загинула під час Майдану (загалом їх загинуло три), історії грузина, білоруса та вірменина, щоб показати, що в боротьбі за волю немає значення національність.

This slideshow requires JavaScript.

Подаруй бібліотеці книгу

Викладачі кафедри приєдналися до благодійної акції «Подаруй бібліотеці книгу», яка проводилася в нашому університеті з 13 по 15 лютого 2023 року. Сподіваємося, що подаровані книги стануть корисними читачам!
Дякуємо працівникам Бібліотека Криворізького національного університету за привітність, відданість своїй справі та любов до відвідувачів!

Вітаємо доцента кафедри професійної та соціально-гуманітарної освіти

Вітаємо доцента кафедри професійної та соціально-гуманітарної освіти

Гладир Яну Станіславівну з отриманням гранту Польської Академії Наук (Fundacja na rzecz Nauki Polskiej FNP)

Яна Станіславівна у співпраці з польською колегою отримали один з найповажніших грантів Польської Академії Наук (Fundacja na rzecz Nauki Polskiej FNP): подано 101 заява, і лише три переможці, поміж яких – Криворізький національний університет: https://www.fnp.org.pl/fnp-nagrodzila-kolejne-polsko-ukrainskie-projekty-naukowe/   

https://ispan.waw.pl/default/dr-ewa-wroblewska-trochimiuk-i-dr-yana-hladyr-z-grantem-fundacji-na-rzecz-nauki-polskiej/

Вітаємо!

Упродовж листопада-грудня 2022 року проводився ІІІ Всеукраїнський відкритий марафон з української мови в дистанційній формі. Організаторами марафону є Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти», компанія освітніх технологій «Х’юман».

Під керівництвом викладача кафедри професійної та соціально-гуманітарної освіти Ланової І.В. у ньому взяли активну участь студенти 1 та 2 курсів факультету інформаційних технологій, факультету економіки та управління бізнесом, факультету механічної інженерії та транспорту й будівельного факультету. Учасники виконували завдання чотирьох тематичних етапів: «Культура слова (лексикологія, фразеологія)», «Граматика (синтаксис, морфологія, словотворення)», «Правопис (орфографія, пунктуація, фонетика, орфоепія)» та «Робота з текстом».

26 грудня 2022 року оголошено результати ІІІ Всеукраїнського відкритого марафону з української мови. Фіналістів та переможців мовного марафону привітала заступник директора освітньої платформи HUMAN Школа та член організаційного комітету ІІІ Всеукраїнського відкритого марафону з української мови Вікторія Савенець. Вона зазначила, що фінішу дісталися найвитриваліші та найцілеспрямованіші учасники, які успішно пройшли всі етапи марафону, підтвердили свої ґрунтовні знання з української мови, дізналися нового під час виконання завдань. Після оголошення результатів студенти одержали почесні сертифікати. Вітаємо наших здобувачів вищої освіти з успішним проходженням усіх етапів марафону!

Бакурова