Місячні архіви: Березень 2019

«НЕОСЯЖНИЙ ТАРАС ШЕВЧЕНКО» (ДО 205-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ Т. Г. ШЕВЧЕНКА)

У березні цього року в Україні відзначають 205-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка, українського поета, художника, громадського діяча, етнографа, просвітника, автора відомої у світі збірки поезій «Кобзар», основоположника української літературної мови та нової української літератури.

Із цієї нагоди кафедра інженерної педагогіки та мовної підготовки провела на факультеті інформаційних технологій святковий виховний захід «Неосяжний Тарас Шевченко. До 205-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка» (відповідальна – канд. філол. наук, ст. викл. Я .С. Гладир). Пам’ять видатного українського митця вшанували студенти ФІТу різних курсів, студенти І курсу факультетів ГМФ і ФЕУБ, іноземні студенти підготовчого відділення для іноземних громадян. 

Захід складався з кількох інформативних блоків, зміст кожного з яких розкривав слухачам нову грань таланту Великого Кобзаря. Перший блок розпочався коротким оглядом-презентацією найбільш значущих подій життя та творчого шляху митця. Блок «Шевченко-поет» нагадав слухачам про найвідоміші поетичні твори авторства Т. Шевченка й основні мотиви чотирьох періодів його літературної творчості. Українські студенти різних факультетів подарували присутнім майстерне та чуттєве читання уривків із «Гайдамаків» і «Катерини».  

Блок «Шевченко-пророк» апелював до пророцьких мотивів у творчості поета, зокрема в аудиторії пролунала пророцька поезія «Заповіт» у професійному акторському виконанні. Як відомо, «Заповіт» перекладено на сотні мов світу, і присутні мали унікальну можливість послухати цей твір як мовою оригіналу, так і різними мовами світу. Іноземні студенти підготовчого відділення для іноземних громадян виконали «Заповіт» арабською, турецькою, французькою та англійською мовами, наголосивши при цьому, що в їхніх країнах (Алжир, Туркменістан, Камерун тощо) добре знають творчість Тараса Шевченка й шанують його як поета світового рівня.

Родзинкою заходу стало ознайомлення із маловідомою творчістю Тараса Шевченка як художника. Присутні мали змогу побачити виставку-презентацію робіт українського генія − зображені ним сцени з української історії та за біблійними мотивами, ілюстрації до власних творів, українські пейзажі й епізоди з життя українського села. Було відзначено, що значну частину художніх робіт Т. Шевченка складають зображення сцен із життя народів Середньої Азії, з якими митець познайомився, перебуваючи на засланні.

Блок «Шевченко світовий» продовжив середньоазійську тематику. Студент із Туркменістану виголосив доповідь про взаємовплив творчості Т. Шевченка й культури народів Середньої Азії. Презентація «Пам’ятники Т. Шевченкові у світі» продемонструвала та підтвердила той факт, що Т. Шевченко у світі давно став символом української культури й української нації. Світова повага до митця – це водночас повага до всього українського народу.

Завершальний блок заходу «Шевченко сучасний» містив підсумки й паралелі із сьогоденням. Також присутні мали змогу переглянути запис унікальної культурної події, що відбулася днями у Львові: під час святкування Шевченківських роковин прозвучав «Заповіт» у виконанні 407 бандуристів. Це ще раз засвідчило той факт, що Т. Шевченко – це не просто видатна особистість, поет, художник, просвітник чи українець зі складної долею. Тарас Шевченко – це символ єднання української нації, уособлення свободи, код українства, неосяжне й багатогранне явище української культури.

This slideshow requires JavaScript.

НИЗЬКИЙ УКЛІН ТОБІ, ТАРАСЕ!

Уже стало доброю традицією на початку березня вшановувати пам’ять видатного українського поета, письменника, художника, мислителя, громадського діяча Тараса Григоровича Шевченка. У цьому році ми відзначаємо 205 річницю від дня його народження.

13 березня 2019 року о 900 в 449 аудиторії відбулася літературна композиція «Музи Генія». Її підготували студенти групи ГЗУ-18-1 під керівництвом старшого викладача кафедри інженерної педагогіки та мовної підготовки Ланової І. В. На заході були присутні студенти груп ПО-18-1, ПО-18ск-1, КН-18-1. На цьому заході студенти розповідали про жінок на життєвому шляху поета, читали поезії великого Кобзаря. Це студенти групи ГЗУ-18-1:  Дмитрук Ірина, Жданов Владислав, Захарова Анна, Зуєнко Ірина, Молодик Вікторія, Новодворська Ганна, Руденко Ольга, Статкевський Максим, Чирков Микита. Було показано фільм про Муз у житті великого поета, які вплинули на його творчість, на створення видатних поезій.

This slideshow requires JavaScript.

 

ДОПОВНЕНА РЕАЛЬНІСТЬ: НОВІ МОЖЛИВОСТІ ДЛЯ СТУДЕНТІВ І ВИКЛАДАЧІВ

7 березня 2019 р. для реалізації міждисциплінарних зав’язків викладачі Ю. В. Єчкало (кафедра фізики) і В. В. Ткачук (кафедра інженерної педагогіки та мовної підготовки) провели освітню гру «Road to the Moon», спрямовану на інтеграцію сучасних інформаційних технологій і фундаментальних дисциплін. У ході гри студенти мали можливість ознайомитись із цікавими фактами з фізики, дати відповіді на запитання та підвищити свій рівень знань. Студенти здобували знання в цікавій формі й неформальній обстановці, отже, навчались граючи. Підвищену мотивацію та зацікавленість викликав той факт, що елементи ігрового поля візуалізувалися за допомогою технології доповненої реальності. Гру розроблено спільно із Криворізьким Покровським ліцеєм.

This slideshow requires JavaScript.

 

ЗВІТНА КОНФЕРЕНЦІЯ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ПРОХОДЖЕННЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ СТУДЕНТАМИ ІV КУРСУ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 015 – ПРОФЕСІЙНЕ НАВЧАННЯ (КОМП’ЮТЕРНІ ТЕХНОЛОГІЇ)

4 березня 2019 року на кафедрі інженерної педагогіки та мовної підготовки відбулася звітна конференція за результатами проходження педагогічної практики студентами групи ПН-15 (ІV курс).

Практика проходила на базі закладів професійної (професійно-технічної) освіти й мала на меті поглиблення та закріплення теоретичних знань і практичних умінь, навичок студентів із психолого-педагогічних дисциплін, методики викладання інформатики, виховної роботи в учнівському колективі закладів професійного типу через виконання функцій класного керівника.

Практика завжди викликає у студентів величезне хвилювання, непідробний інтерес, азарт і професійну цікавість. Педагогічна практика виявляє не тільки готовність до обраної професії, але й ті якості особистості, про наявність яких, можливо, студент раніше і не підозрював: уміння швидко приймати рішення, стресостійкість, лідерські якості тощо.

Практика змінює студентів, розширює їхній світогляд, збільшує коло спілкування, робить їх кращими й цікавішими особистостями, майбутніми професіоналами улюбленої справи. Саме такими враженнями поділилися студенти групи ПН-15. Кожен зміг презентувати заклад, групу, із якою мав нагоду творчо співпрацювати упродовж тритижневої педагогічної практики.

Про серйозний підхід студентів до проходження педагогічної практики свідчать отримані результати: Вєтряк Ю. – 95 А; Горб Я. – 93 А, Кулібаба А. – 93 А, Кутузова О. – 92 А, Литвин К. – 92 А, Попруга А. – 92 А, Радткіна Д. – 95 А, Ушаткіна С. – 94 А, Храпко В. – 94 А, Зубков В. – 92 А.

This slideshow requires JavaScript.

ПЕДАГОГІЧНА ПРАКТИКА СТУДЕНТІВ ЧЕТВЕРТОГО КУРСУ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 015– ПРОФЕСІЙНА ОСВІТА (КОМП’ЮТЕРНІ ТЕХНОЛОГІЇ)

Упродовж трьох тижнів (04.02.19 − 24.02.19) студенти IV курсу (гр. ПН-15) спеціальності 015 – Професійна освіта (комп’ютерні технології) проходили педагогічну практику на базі закладів професійно-технічної освіти.

Студенти Зубков В. В., Караулова Я. А. та Ушаткіна С. О. мали змогу проходити педагогічну практику на базі «Криворізького професійного гірничо-технологічного ліцею»; Литвин К. С., Храпко В. О. та Радткіна Д. В. – «Криворізького центру професійної освіти робітничих кадрів торгівлі та ресторанного сервісу». Студенти Горб Я. С., Єраносян Г. П. та Кулібаба А. С. – при «Криворізькому центрі підготовки та перепідготовки робітничих кадрів №1 у м. Кривому Розі». Вєтряк Ю. Д., Кутузова О. С. та Попруга А. Г. набували педагогічного досвіду викладацької діяльності на базі «Криворізького центру професійної освіти металургії та машинобудування».

Програмою проходження педагогічної практики було передбачено ознайомлення із методикою викладання дисциплін у закладах професійно-технічної освіти, а також проведення теоретичного та практичного занять з інформатики та інформаційних технологій для учнів цих закладів. Окрім проведення предметних занять студенти-практиканти мали спробувати себе в ролі класного керівника.

У студентів був вибір тематики проведення виховних заходів: 14 лютого – День закоханих, 22 лютого – День визволення Кривого Рогу від німецько-фашистських загарбників.

Упродовж педагогічної практики студенти здобули досвід викладацької та виховної роботи у закладах професійно-технічної освіти й отримали безліч позитивних емоцій під час спілкування з викладацьким складом і учнями. Про результати проходження педагогічної практики студенти доповідатимуть на звітній конференції 4.03.2019.

This slideshow requires JavaScript.