Денні архіви: 05/04/2021

Вибір власної навчальної траєкторії

Відповідно до Положення про формування здобувачами КНУ індивідуальної траєкторії навчання студенти груп ПО-20, ПО-20ск, ПО-19, ПО-19ск, ПО-18, ПО-18ск здійснили обрання вибіркових дисциплін.
Задля цього було проведено зустрічі із викладачами різних кафедр, які представили свої дисципліни, що дало можливість студентам зробити свій свідомий вибір.
Вибіркові навчальні дисципліни професійної та практичної підготовки надають можливість здійснення поглибленої підготовки за спеціальностями, що сприяє академічній мобільності студентів та дозволяє здійснювати впровадження спеціалізацій у межах базової спеціальності з метою формування компетентності здобувача відповідно до вимог ринку праці.

Дбаємо про якість освіти, залучаючи до навчального процесу педагогів-практиків

В умовах реформаційних змін системи вищої освіти співпраця зі стейкхолдерами є одним із засобів поліпшення якості підготовки фахівців. Кафедра професійної та соціально-гуманітарної освіти пишається тим, що до реалізації навчального процесу долучаються випускники, які в ролі зацікавлених осіб допомагають удосконалювати процес підготовки бакалаврів із професійної освіти за спеціалізаціями.
Так, 02 квітня 2021 року в межах дисципліни «Методика професійного навчання» зі здобувачами освіти ІІІ курсу спеціальності 015 «Професійна освіта (цифрові технології)» своїм практичним і методичним досвідом поділилася випускниця магістратури 2014 року Мартиненко Катерина Валеріївна – методист, викладач інформатики Криворізького професійного гірничо-технологічного ліцею. Вона ознайомила студентів із тим, які законодавчі документи регламентують розроблення планової документації педагогічних працівників закладів професійної (професійно-технічної) освіти, розкрила особливості розробки освітньої програми з професії 4113 Оператор з обробки інформації та програмного забезпечення, навчальних програм з теоретичної та професійно-практичної підготовки, поурочно-тематичних планів тощо. Особлива увага була приділена вимогам до комплексно-методичного забезпечення професії.
Здобувачі освіти отримали ґрунтовні відповіді на запитання щодо тематики зустрічі, які сприяли також цікавій дискусії навколо проблем підвищення престижності робітничої професії та мотивації до професійно-педагогічної діяльності викладачів.
Співпраця триватиме й надалі. Тематика нових зустрічей, зміст заходів, запропоновані Катериною Валеріївною, нададуть можливість активізувати науково-дослідну роботу здобувачів освіти, яка матиме не лише теоретичне, а й вагоме практичне значення для закладів професійної (професійно-технічної) освіти.