Денні архіви: 21/11/2023

21 листопада – День Гідності та Свободи в Україні

21 листопада – День Гідності та Свободи в Україні. Одне із знакових державних свят, встановлене указом Президента від 13 листопада 2014 року на честь початку цього дня двох знаменних подій у новітній українській історії – Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. У цьому році відзначаємо перший ювілей Революції Гідності – 10 років.

Саме 21 листопада 2013 року відбулися перші протестні акції української громадськості у відповідь на рішення тодішньої влади щодо припинення курсу на євроінтеграцію та скасування процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Однак на відміну від подій Помаранчевої революції, цього разу обстоювання гідності та свободи коштувало багатьох життів українських патріотів: 106 людей були вбиті й понад 2 тис. поранені. А навесні 2014 року розпочалася збройна агресія росії, яка супроводжувалася окупацією Криму та окремих територій Донецької та Луганської областей.

Читати далі

УКРАЇНСЬКИЙ  СОКРАТ

 

Коли не можу нічим любій Вітчизні прислужитися,

в усякому разі з усієї сили намагатимуся ні в чому не шкодити.

Г. СКОВОРОДА

 

УКРАЇНСЬКИЙ  СОКРАТ

(до 301 річниці з дня народження Григорія Сковороди)

3 грудня виповнюється 301 рік з дня народження видатного українського мислителя XVIII століття Григорія Савича Сковороди (1722-1794), філософа-містика, богослова, поета, педагога, композитора, що писав літургійну музику. Він вплинув на сучасників і наступні покоління своїми байками, піснями, філософськими творами, а також способом життя.

Феноменальність постаті Григорія Сковороди полягає у тому, що він залишається близьким для нас, незважаючи на зміну вже кількох епох. У кожному новому поколінні є чимало людей, які вважають Сковороду «своїм», люблять його як друга і поважають як вчителя. Простота Сковороди схожа на гладь моря, глибину якого зможе уявити лише той, хто захоче глибше пірнути.

Григорій Савич або, як він сам себе представляв, Григорій Варсава Сковорода був наділений багатьма талантами, – поет, філософ, викладач-новатор, музикант, співак, поліглот, і залишив нам у спадок власні теорії «філософії серця» і «сродної праці». Все життя він був відданий Україні: не спокусився придворним життям і його привілеями, навіть померти волів у рідній землі.

Читати далі