Денні архіви: 22/02/2024

21. 02.2023 о 14.00 до Дня української писемності та мови в групі КН-22-2 був проведений квіз. Такая форма інтелектуальної гри відкрила можливість оновити і додати нові цікаві факти зі знань рідної мови.
Студентам було запропоновано пройти п ять раундів с завданнями, з якими вони справились легко і с зацікавленістю. Дуже приємно відмітити той факт, що студенти розуміють цінність покращення знання української мови , яка відкриває можливість ясніше і глибино висловлювати і формувати свої думки і світогляд.

21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято було започатковано в листопаді 1999 року на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в Парижі. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» – звучало в заголовку документа. Міжнародне свято рідної мови мало послугувати захисту мови як культурної спадщини кожної окремої національності, кожної народності на нашій планеті. В Україні це свято відзначають з 2002 року, коли для зміцнення державотворчої функції української мови та сприяння вільному розвитку й використанню інших мов національних меншин України було видане розпорядження “Про відзначення Міжнародного дня рідної мови”.

Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях змалечку. Мова для кожного народу стає ніби другою природою, що оточує його, живе з ним всюди й завжди. Без неї, як і без сонця, повітря, рослин, людина не може існувати. Виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен у першу чергу створити у своїй душі світлицю, у якій зберігається найцінніший скарб – МОВА.

Рідна мова є важливим елементом культурної та національної свідомості людини. Як великим нещастям обертається нищення природи, так і боляче б’є по народові зречення рідної мови чи навіть неповага до неї, що є рівноцінним неповазі до батька й матері. У рідній мові нація закодовує всю свою історію, багатовіковий досвід, здобутки культури, духовну самобутність.

До Міжнародного дня рідної мови долучилася вся університетська спільнота, провівши різноманітні заходи, присвячені цьому дню: виховні години в академічних групах, вікторину «Подорож океаном рідної мови» (група ПМ-23, викладач Ланова І.В.)  А в стінах університету за участю викладачів кафедри професійної та соціально-гуманітарної освіти доцента Сулими Т.С., викладача Ланової І.В. було проведено інтелектуально-розважальну гру «Мова єднає всіх», у якій узяли участь команди від 6 факультетів.

Мова – запорука існування народу, нації. Нашому поколінню випало складне й відповідальне завдання – відродити українську мову, українську державність, націю. Ми маємо твердо усвідомити – це наш святий обов’язок. Тож любіть, шануйте, бережіть рідну мову – вона наш генетичний код.