Місячні архіви: Листопад 2018

«СВІЧКА ПАМ’ЯТІ»: ЛЕКЦІЯ-РЕКВІЄМ ДО ДНЯ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРУ 1932-1933 рр.

23 листопада для студентів академічних груп АКІТ 18-1, ІПЗ 18-1 і магістрантів групи ПОКТ-18м кафедрою інженерної педагогіки та мовної підготовки був організований захід – лекція-реквієм до Дня пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр.

Лектор – викладач кафедри Фасольняк Юрій Юрійович – надав історичний аналіз розгортання та проведення геноциду українського народу радянською владою в 30-х роках. Наведені переконливі факти й документальні свідчення очевидців. Голодомор – найбільша трагедія в українській історії. За підрахунками українських демографів, від голоду загинуло близько 3,9 мільйонів осіб, а голодування різного ступеня тяжкості зазнало майже все населення УРСР. Унаслідок колективізації українські селяни втратили свою віками виборювану землю та засоби для незалежного від держави існування. Найбагатші й найактивніші господарі були виселені, їхнє місце зайняли нові еліти на селі, традиційна культура та цінності опинилися під ударом і зазнали корозії. Травматичний вплив Голодомору виявився настільки потужним, що його наслідки ми можемо й досі спостерігати в сучасному суспільстві. На колективному та соціальному рівнях головними проявами травми стали покірність і невпевненість.

Використовуючи презентаційні матеріали, акцентуючи увагу на жахливих кадрах голоду, лектор Фасольняк Ю. Ю. підкреслював важливість недопущення подібної трагедії в майбутньому.

ДЕНЬ СТУДЕНТА

16 листопада студенти підготовчого відділення для іноземних громадян відвідали концерт «Студосінь», присвячений Дню студента. Студентів супроводжувала Т. В. Мелкумова, куратор III і IV груп.

Талановита студентська молодь Криворізького національного університету підготувала неймовірний подарунок: емоційні й запальні, ніжні й енергійні стильні виступи залишили в усіх присутніх незабутні враження. Радість і натхнення, піднесений настрій − приємний «післясмак» концерту.

This slideshow requires JavaScript.

9 ЛИСТОПАДА – ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ, ДЕНЬ ГРАМОТНОСТІ

Це свято було встановлено Указом президента України № 1241/97 від 6 листопада 1997 р. й щорічно відзначається як день ушанування пам’яті українського преподобного Нестора-літописця, автора «Слова времінних (минулих) літ», одного з найбільш помітних і значущих українських і світових культурних скарбів. Традиційно цей день уважається й Днем грамотності, оскільки, на думку багатьох дослідників, відтоді й почалася писемна українська мова.

Кафедра інженерної педагогіки та мовної підготовки вшанувала цей видатний для філологів день низкою заходів. Так, доц. Пасічна О. В. керувала підготовкою 5 студентських публікацій до участі в IV міжвузівській науково-практичній конференції до Дня української писемності та мови, яка проводилася 7-9 листопада 2018 року в Запорізькому національному технічному університеті. Участь узяли студенти групи ІПЗ-18-1: Біляєва К., Пузіно М., Скринніков І., Хрипункова Є., Мигуль Д.

Ст. викл. Ланова І. В. провела в групах ПО-18, ЕЕМ-18, ТЕП-18, МН-18 інформаційні бесіди щодо історії свята та національної традиції вшанування пам’яті Нестора-літописця. Під керівництвом куратора студенти групи ПО-18 виготовили й оприлюднили цікаву стіннівку, присвячену Дню української мови та писемності.

Не лишилися осторонь й іноземні студенти підготовчого відділення. Ст. викл. Гладир Я. С., куратор групи ПВ-18-1, пояснила іноземцям, які вже 2 місяці старанно вивчають українську мову в стінах нашого університету, історію та культурні традиції вшанування Дня української писемності та мови. Гладир Я. С. запропонувала для написання невеличкий диктант, який складався зі слів і речень, засвоєних студентами-іноземцями протягом опанування ними української мови.

This slideshow requires JavaScript.

ВІТАННЯ ІЗ ПРИЗНАЧЕННЯМ СТИПЕНДІЙ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ТА КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ДЛЯ МОЛОДИХ ВЧЕНИХ – КОЛЕГ НАШОГО ФАКУЛЬТЕТУ

5 листопада 2018 року на засіданні Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки (Додаток 2 до Постанови президії Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки від 05 листопада 2018 року №7), розглянувши подання президії Національної академії наук України на здобуття стипендій Президента України для молодих вчених і подання колегій міністерств і президій національних академій наук України на здобуття стипендій Кабінету Міністрів України для молодих вчених, президія Комітету постановила:

  1. Призначити та продовжити виплату стипендій Президента України для молодих вчених НАН України, зокрема Державного вищого навчального закладу «Криворізький національний університет»:  
    2. Тронь Віталій Валерійович – кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри автоматизації, комп’ютерних наук і технологій.
    3. Ткачук Вікторія Василівна – викладач кафедри інженерної педагогіки та мовної підготовки.

Вітаємо наших обдарованих колег-науковців! Пишаємося талановитою молоддю Криворізького національного університету! Зичимо досягнення подальших наукових вершин нашому молодому науковому потенціалу!

.

ОГЛЯДОВА ЕКСКУРСІЯ ДЛЯ ІНОЗЕМНИХ СТУДЕНТІВ

2 листопада студенти ІІІ та ІV груп підготовчого відділення для іноземних громадян відвідали 3D-відеогалерею – філіал Криворізького історико-краєзнавчого музею, переглянули фільм про славетну історію міста та про його сучасне життя. Студентів супроводжували куратор груп Мелкумова Т. В. і доцент кафедри ІПМП Пасічна О. В.

Вагомим доповненням була історія, пов’язана з пам’ятником «Козак Кривий Ріг», установленим у 2011 р. поруч із будівлею виконкому Криворізької міської ради. Запорізький козак Ріг − реальна особа, у 60-70-ті роки ХVІІ століття він обирався кошовим отаманом Запорізької Січі. На схилі літ хоробрий козак Ріг побудував для себе оселю в тому місці, де Інгулець зливається із Саксаганню. У боях він позбувся ока, тож прозвали його в народі кривим. Ішли роки, навколо хати козака почали з’являтися інші оселі. Згодом тут виросло село Кривий Ріг. Скульптурна композиція висвітлює ту мить, коли козак Ріг зійшов з коня на кручах степової річки Саксагань у тому місці, де вона впадає в Інгулець. Пам’ятник відлито в бронзі та встановлено на постаменті, зробленому з брили криворізького природного каменя. Автор пам’ятника − заслужений художник України, почесний громадянин м. Кривого Рогу, скульптор Олександр Васякін.

Поцікавилися алжирські студенти й історією пам’ятника «Завжди чекаємо…», установленого у 2013 р. до свята − Дня родини. Завітали й до козака Мамая в парку Героїв. Уже декілька століть козак Мамай є духовним символом українців; його образ уособлює національні творчі спрямування, нагадує про славне козацьке минуле рідної землі, вселяє віру у світле майбутнє України.

Алжирські студенти були вражені різноманітністю видів рослин (загалом їх понад 50) у парку Героїв. Трагічні сторінки історії, трудові подвиги криворіжців, постійне прагнення до оздоблення міста, насичення скверами й пам’ятниками… Екскурсія спонукала студентів по-новому поглянути на Кривий Ріг.

This slideshow requires JavaScript.

ЕКСКУРСІЯ ДО БОТАНІЧНОГО САДУ

29.09.2018 студенти групи ПО-17 разом із куратором О. В. Пасічною відвідали Криворізький сад НАН України.

Ця рукотворна перлина Криворіжжя вражає своєю чарівною красою. Кінець вересня – пора, коли дерева й чагарники одягнені в багрянець. У яскраво-жовте мереживо вдяглися білокорі берези, червоним золотом виблискує кленове листя. Милують око кущі барбарису та глоду. Розпочинає цвітіння хризантема. Святковий килим із білих, жовтих, золотистих, рожевих хризантем навіює світлі й ніжні почуття. Сонце щедро віддає останнє тепло бабиного літа.

Спілкування з природою в цю пору року залишає незабутні враження у відвідувачів ботанічного саду.

.

This slideshow requires JavaScript.