Денні архіви: 25/10/2023

СПРОТИВ  ЗАМІСТЬ  ПЕРЕМОВИН

18 жовтня професором кафедри ПСГО Цимбал Тетяною Володимирівною та аспірантами першого року навчання (усіх спеціальностей) була організована дискусія «Спротив замість перемовин», присвячена осмисленню відповіді українського філософа, директора Інституту філософії НАНУ професора Анатолія Єрмоленка німецькому філософу Юрґену Габермасу з приводу можливості перемовин з російським агресором.

Зауважимо, що рік тому українська філософська спільнота була збурена роздумами відомого німецького філософа Юрґена Габермаса про Україну. Ю. Габермас – один з найвпливовіших мислителів кінця ХХ – початку ХХІ ст., який здійснив комунікативний поворот у практичній філософії та всіляко популяризував цю філософську парадигму. Його ідея нескінченного горизонту комунікації, перемоги кращого аргументу, а не грубої сили, та погляд на комунікацію як основу для етики, давала нові відповіді на болючі запитання. Читати далі

ІНТЕЛІГЕНЦІЯ  VS.  ТОТАЛІТАРНИЙ  РЕЖИМ

ІНТЕЛІГЕНЦІЯ  VS.  ТОТАЛІТАРНИЙ  РЕЖИМ

(до 101 річниці «філософського пароплава»)

17 жовтня кафедрою ПСГО проведено Круглий стіл «Інтелігенція vs.  тоталітарний режим (до 101 річниці «філософського пароплава»)». Доповіді підготували аспіранти першого року навчання КНУ. На зустрічі були присутні студенти гр. ГМБ-22, викладачі кафедри: кандидат юридичних наук, доцент Шурупова К.В., кандидат філософських наук, доцент Моргун О.А., а також доцент кафедри соціально-гуманітарних та загальноправових дисциплін Донецького державного університету внутрішніх справ кандидат філософських наук Ніколенко К.В. і курсанти ДонДУВС, які брали участь у якості доповідачів та у процесі обговорення питань за темою Круглого столу.

Читати далі