Денні архіви: 08/05/2023

8 травня – День пам’яті та примирення

8 травня 2023 року Україна разом із Європою та США відзначає День пам’яті та примирення, присвячений загиблим у Другій світовій війні. За різними даними, близько 8-10 мільйонів українців загинули у війні 1939-1945 року. Пам’ять означає, що ми пам’ятаємо всіх військових і цивільних жертв цієї війни, а примирення – що країни Європи уклали мир після війни.

Символ відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги — червоний мак. Це міжнародний символ пам’яті жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, алюзія кривавого сліду від кулі, що передає страждання та смерть. День пам’яті та примирення та День перемоги символізує не тріумф переможців над переможеними, а має бути нагадуванням про страшну катастрофу та застереженням, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією.

У 2023 році Україна відзначає це свято в умовах повномасштабної війни з РФ. На зміну німецькому нацизму на наші землі прийшов російський рашизм. Ми віримо, що незабаром у календарі свят України з’явиться нова святкова дата – День Перемоги над росією. А сьогодні ми згадуємо про закінчення Другої світової війни. Вічна і світла пам’ять українським воїнам, які віддали свої життя у Другій світовій війні. Пам’ятаємо їхній подвиг і всі злочини гітлерівського режиму. Молімося за наших військових, які борються з російським нацизмом сьогодні.

Викладач кафедри професійної та соціально-гуманітарної освіти Ланова І.В. провела виховну бесіду зі студентами групи АТ-22, під час якої розповіла про значення цієї дати у світовій історії та історії нашої країни.