Денні архіви: 09/05/2023

Конкурс есе до Дня матері

У календарі свят для мами визначений особливий день, який святкується в Україні у другу неділю травня. Офіційне державне свято День матері встановлене в 1999 році. Святкування стало популярною і доброю сімейною традицією.

Історія свята сягає XVII століття, коли у Великій Британії відзначалася так звана Материнська неділя – четверта неділя Великого посту, яка присвячена вшануванню матерів у всій країні. Але вперше ідея виділити окремий день для відзначення єдності матерів у боротьбі за мир з’явилася у пацифістському середовищі. У США вона була оприлюднена відомою американською пацифісткою Джулією Ворд Гоув у 1872 році, та не знайшла широкої підтримки. Читати далі

Пам’ятні дати 8 та 9 травня: сучасні підходи до вшанування пам’яті борців з нацизмом та жертв Другої світової війни

На занятті з історії України доцент Кадол Олександр зі здобувачами освіти факультету інформаційних технологій 1 курсу долучилися до всеукраїнської акції вшанування пам’яті борців  з нацизмом та жертв Другої світової війни, яка відбувається в ці дні.   Говорили про історію та сучасність, про жахи війну та цінність миру, про дипломатію та політику, про вагомий внесок українського народу у Другу світову війну, а головне – про те, якою ціною виборюється мир в Україні та світі. Викладач детально зупинився на висвітленні двох різних підходів до історичної пам’яті щодо перемоги над нацизмом – загальноєвропейського та радянського, від тоталітарної спадщини якого Україна впевнено відмовилася.  Надзвичайно важливо згадувати та вшановувати подвиг тих, хто боровся з нацизмом і переміг його. Не менше заслуговують на увагу та пам’ять і жертви війни: остарбайтери, діти війни, цивільні, які постраждали від бойових дій та окупації їхніх міст і сіл. Війна – це не лише танки, гармати й масштабні бої. Це – долі, мільйони маленьких і великих людських бід, які тривали роками.  Українці на боці антигітлерівської коаліції зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Ціна цього внеску – надзвичайні втрати впродовж 1939–1945 років серед українців та інших народів, які жили на території України. Тоді загинуло понад вісім мільйонів осіб. Тому ми добре знаємо ціну війни. Друга світова стала можливою через змову антигуманних режимів – нацистського і радянського. Спадкоємицею останнього нині є росія. Вона прагне привласнити перемогу над нацизмом, щоб маніпулювати й власними громадянами, і міжнародною спільнотою. Ми наголошуємо –  жодна країна не може претендувати на виняткову роль у перемозі над нацизмом. Перемога – результат титанічних зусиль десятків держав і сотень народів. Так само неприпустимими є спроби прикриватися моральним авторитетом переможця для агресивної політики, кульмінацією якої стало злочинне повномасштабне вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року. 

This slideshow requires JavaScript.