Місячні архіви: Травень 2023

День вишиванки

Вишиванка в культурі України посідає особливе місце. Здавна вважалося, що сорочка, вишита кольоровими нитками та прикрашена візерунками, приносила успіх та служила оберегом для господині чи господаря. Цей національний одяг носять чоловіки, жінки та діти. У наш час вишиванка вийшла з повсякденної форми одягу, проте її одягають на свята або визначні дати.

Починаючи з 2006 року, у третій четвер травня ми святкуємо особливе свято – День вишиванки. Ініціатором створення виступила Леся Воронюк, яка на той час була студенткою історичного факультету Чернівецького національного університету. Дівчина запропонувала своїм одногрупникам обрати день та прийти на лекції в національному вбранні. Цю ідею підтримали не лише студенти, але й викладачі. З роками традиція стала популярною по всій території України.

Вишиванка має величезне значення для кожного українця не лише як елемент святкового, народного вбрання, а й як складова українського культурного надбання. Історія вишиванки має глибоке коріння, адже елементами вишивки прикрашався ще одяг скіфів, які проживали на землях сучасної України ще до нашої ери. У Київській Русі також прийнято було носити вишитий одяг, про що є згадки тогочасних мандрівників та істориків. Вишиванка – це прадавній закодований оберіг українського народу, символ здоров’я, краси, щасливої долі. Це символ нашого генетичного фонду. Український народ крізь віки проніс любов до вишиванки та зберіг традиції вишивання одягу.

У День вишиванки кожен, хто хоче підкреслити своє українське походження, а також просто підтримати Україну, може одягнути вишиванку.  По всьому світу українці об’єднуються в одній ідеї та показують, що мають власну самоідентифікацію та національний код.

Особливе значення День вишиванки має саме 2023 року – тоді, коли Росія продовжує повномасштабну війну проти України. Одягнена вишиванка 18 травня стане символом незламності українського духу, заявою на весь світ про те, що українці – вільний народ.

This slideshow requires JavaScript.

Розвиток та вдосконалення Soft Skills

     Минулого тижня студенти ЕТФ та ФІТ взяли участь у двох вебінарах із розвитку та вдосконалення Soft Skills, які підготували та провели доценти Вікторія Ткачук та Юлія Єчкало.
     На вебінарі “Зміст освітньо-професійної програми” учасники ознайомилися з освітньо-професійною програмою та розібрали її основні компоненти, а також визначилися із процедурою подачі пропозицій щодо внесення змін до освітніх програм. До дискусії долучилися не лише здобувачі вищої освіти, але й співробітники університету: проректор з науково-педагогічної та виховної роботи Тетяна Сулима, завідувач кафедри ПСГО Світлана Хоцкіна, завідувач навчально-методичного відділу Світлана Івашура, доцент кафедри АЕСПТ Ігор Пересунько.
     Другий вебінар був присвячений міжнародним програмам студентського обміну (навчання, стажування, участь у тренінгах та волонтерських ініціативах). Спікери надали інформаційні ресурси, за допомогою яких студенти та магістранти з України можуть обрати програми, які їх найбільш зацікавили. Участь у деяких програмах потребує сплати організаційного внеску. За зверненням учасників програм міжнародного обміну (якщо вони є членами профспілки) профспілкова організація КНУ компенсує частину організаційних витрат.
     Ознайомитись з матеріалами можна за посиланням Soft Skills
 

проведення бінарного заняття

15.05.2023р. у групах ОП-22, ПУА – 22 доцентом кафедри професійної та соціально-гуманітарної освіти Шуруповою Катериною Володимирівною було проведено бінарне  заняття – лекція на тему «Адміністративне право як галузь права України», з навчальної дисципліни «Право», з запрошенням адвоката, кандидата юридичних наук, доцента Шустрової Ксенії Володимирівни, у дистанційному форматі.

This slideshow requires JavaScript.

Шановні студенти!

Запрошуємо відвідати вебінар з розвитку та вдосконалення Soft Skills (спікери: Вікторія Ткачук та Юлія Єчкало), який відбудеться 12.05.2023 о 12:00 за посиланням: Zoom. Розвиток Soft Skills допоможе вам підвищити конкурентоспроможність на ринку праці та вдосконалити навички взаємодії з іншими людьми. На вебінарі розглянемо:

→ Зміст освітньо-професійної програми.

→ Міжнародні програми студентського обміну.

Пам’ятні дати 8 та 9 травня: сучасні підходи до вшанування пам’яті борців з нацизмом та жертв Другої світової війни

Кураторські години є складовою виховної роботи в університеті. На кураторській годині, що її провів доцент Кадол Олександр Миколайович, з гр. ПОЦТ-20, мова йшла про пам’ятні дати 8 та 9 травня. Особливий акцент було зроблено вшанування пам’яті борців з нацизмом та жертв Другої світової війни.
Говорили про історію та сучасність, про жахи війну та цінність миру, про дипломатію та політику, про вагомий внесок українського народу у Другу світову війну, а головне – про те, якою ціною виборюється мир в Україні та світі. Викладач детально зупинився на висвітленні двох різних підходів до історичної пам’яті щодо перемоги над нацизмом – загальноєвропейського та радянського, від тоталітарної спадщини якого Україна впевнено відмовилася. Надзвичайно важливо згадувати та вшановувати подвиг тих, хто боровся з нацизмом і переміг його. Не менше заслуговують на увагу та пам’ять і жертви війни: остарбайтери, діти війни, цивільні, які постраждали від бойових дій та окупації їхніх міст і сіл. Війна – це не лише танки, гармати й масштабні бої. Це – долі, мільйони маленьких і великих людських бід, які тривали роками. Українці на боці антигітлерівської коаліції зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Ціна цього внеску – надзвичайні втрати впродовж 1939–1945 років серед українців та інших народів, які жили на території України. Тоді загинуло понад вісім мільйонів осіб.
День пам’яті та примирення символізує не тріумф переможців над переможеними, а застереження та вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами. Віримо в Україну! Щиро дякуємо нашим захисникам!

Доцент Кадол О.М.

This slideshow requires JavaScript.

Конкурс есе до Дня матері

У календарі свят для мами визначений особливий день, який святкується в Україні у другу неділю травня. Офіційне державне свято День матері встановлене в 1999 році. Святкування стало популярною і доброю сімейною традицією.

Історія свята сягає XVII століття, коли у Великій Британії відзначалася так звана Материнська неділя – четверта неділя Великого посту, яка присвячена вшануванню матерів у всій країні. Але вперше ідея виділити окремий день для відзначення єдності матерів у боротьбі за мир з’явилася у пацифістському середовищі. У США вона була оприлюднена відомою американською пацифісткою Джулією Ворд Гоув у 1872 році, та не знайшла широкої підтримки. Читати далі

Пам’ятні дати 8 та 9 травня: сучасні підходи до вшанування пам’яті борців з нацизмом та жертв Другої світової війни

На занятті з історії України доцент Кадол Олександр зі здобувачами освіти факультету інформаційних технологій 1 курсу долучилися до всеукраїнської акції вшанування пам’яті борців  з нацизмом та жертв Другої світової війни, яка відбувається в ці дні.   Говорили про історію та сучасність, про жахи війну та цінність миру, про дипломатію та політику, про вагомий внесок українського народу у Другу світову війну, а головне – про те, якою ціною виборюється мир в Україні та світі. Викладач детально зупинився на висвітленні двох різних підходів до історичної пам’яті щодо перемоги над нацизмом – загальноєвропейського та радянського, від тоталітарної спадщини якого Україна впевнено відмовилася.  Надзвичайно важливо згадувати та вшановувати подвиг тих, хто боровся з нацизмом і переміг його. Не менше заслуговують на увагу та пам’ять і жертви війни: остарбайтери, діти війни, цивільні, які постраждали від бойових дій та окупації їхніх міст і сіл. Війна – це не лише танки, гармати й масштабні бої. Це – долі, мільйони маленьких і великих людських бід, які тривали роками.  Українці на боці антигітлерівської коаліції зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Ціна цього внеску – надзвичайні втрати впродовж 1939–1945 років серед українців та інших народів, які жили на території України. Тоді загинуло понад вісім мільйонів осіб. Тому ми добре знаємо ціну війни. Друга світова стала можливою через змову антигуманних режимів – нацистського і радянського. Спадкоємицею останнього нині є росія. Вона прагне привласнити перемогу над нацизмом, щоб маніпулювати й власними громадянами, і міжнародною спільнотою. Ми наголошуємо –  жодна країна не може претендувати на виняткову роль у перемозі над нацизмом. Перемога – результат титанічних зусиль десятків держав і сотень народів. Так само неприпустимими є спроби прикриватися моральним авторитетом переможця для агресивної політики, кульмінацією якої стало злочинне повномасштабне вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року. 

This slideshow requires JavaScript.

 
 

 

 

8 травня – День пам’яті та примирення

8 травня 2023 року Україна разом із Європою та США відзначає День пам’яті та примирення, присвячений загиблим у Другій світовій війні. За різними даними, близько 8-10 мільйонів українців загинули у війні 1939-1945 року. Пам’ять означає, що ми пам’ятаємо всіх військових і цивільних жертв цієї війни, а примирення – що країни Європи уклали мир після війни.

Символ відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги — червоний мак. Це міжнародний символ пам’яті жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, алюзія кривавого сліду від кулі, що передає страждання та смерть. День пам’яті та примирення та День перемоги символізує не тріумф переможців над переможеними, а має бути нагадуванням про страшну катастрофу та застереженням, що не можна розв’язувати складні міжнародні проблеми збройним шляхом, ультиматумами, агресією, анексією.

У 2023 році Україна відзначає це свято в умовах повномасштабної війни з РФ. На зміну німецькому нацизму на наші землі прийшов російський рашизм. Ми віримо, що незабаром у календарі свят України з’явиться нова святкова дата – День Перемоги над росією. А сьогодні ми згадуємо про закінчення Другої світової війни. Вічна і світла пам’ять українським воїнам, які віддали свої життя у Другій світовій війні. Пам’ятаємо їхній подвиг і всі злочини гітлерівського режиму. Молімося за наших військових, які борються з російським нацизмом сьогодні.

Викладач кафедри професійної та соціально-гуманітарної освіти Ланова І.В. провела виховну бесіду зі студентами групи АТ-22, під час якої розповіла про значення цієї дати у світовій історії та історії нашої країни.

Гостьова лекція

1 травня о 9-00 проведено гостьову лекцію з філософії на потоці: МН-22 (факультет економіки та управління бізнесом), КН-21 (факультет інформаційних технологій).
Тема: “Основи соціальної філософії”.
Запрошено провідного криворізького соціолога, кандидата соціологічних наук, доцента кафедри соціології та масових комунікацій Криворізького державного педагогічного університету Візницю Юрія Васильовича. Лектор зосередив увагу на актуальних проблемах українського соціуму: соціальній стратифікації, проблемах соціальної справедливості, соціальній мобільності тощо. Студенти проявили зацікавленість і активність під час проведення лекції, ставили гостю запитання та брали участь в обговоренні теми лекції.

This slideshow requires JavaScript.

28 квітня 2023 року відбулася гостьова лекція на тему “Онтологічна відмінність політичного та політики в екзистенційній суті сучасного політичного буття” для здобувачів групи МТ-21 та ЦБ-22. Лектором виступив доцент кафедри соціально-гуманітарних та загальноправових дисциплін факультету №1 Криворізького навчально-наукового інституту ДонДУВС, к.політ.н., доцент Веденєєв Віталій Олексійович. Здобувачі мали змогу поглибити знання щодо осмислення питання укоріненості влади в соціальному існуванні конкретної людини, а також який смисл та яке значення мають політичні інститути у повсякденному житті. Лектором було розкрито ключові аспекти проблеми екзистенціально-онтологічних основ політики. Значний інтерес у присутніх викликала проблема експлікації екзистенційного смислу, феноменів екзистенції, дослідження “ситуації політичного” як “ситуації людини”. Цікаво поданий матеріал викликав позитивні враження у здобувачі освіти, щиро дякуємо за цікаву й актуальну інформацію.